Barion Pixel

10 +1 kérdés és válasz a Printex Cella Aktivátorról és a kapcsolódó Pillow sorozatról

Hatalmas öröm számunkra, az az óriási az érdeklődés, ami Printex Fluid Art Cella Aktivátor és Pillow sorozat termékeinek bevezetését övezi. Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett hozzánk mind a termékekhez, mind a blooming technikához kapcsolódóan. A leggyakrabban felmerülő kérdésekre szeretnénk a KREATIVBLOG-on is válaszolni.

10 +1 kérdés és válasz a Printex Cella Aktivátorról és a kapcsolódó Pillow sorozatról


Mi az a cella aktivátor?

A Printex Fluid Art Cella Aktivátor egy viszonylag híg, színtelen és szagtalan vizes bázisú segédanyag, amely elősegíti a különleges cellák és hálózatok kialakulását a fluid art festményeken. Működésileg és a festményeken létrejövő cellák formája alapján leginkább az ausztrál típusú cella aktivátorhoz (Aussie-Trol) hasonlít, de mégis más. Használatával szilikonolaj nélkül készíthetünk cellákat.

Mi az a pillow?

A pillow egy olyan alapréteg, melyet közvetlenül a vászonra vagy MDF lapra öntünk még a festékek előtt. Az alapréteg egy sima, egységes, nedves felületet képez a fluid art festékeknek, védőréteget biztosít a vászon/MDF felület és a fluid art festékek között, illetve segíti a színek terülését, különösen a széleken. A bloom technikánál különös jelentősége van ennek az alap pillow-nak, ennél a technikánál különösen fontos a pontosan beállított sűrűség.

cella aktivátor fluid art

Mi a különbség a pillow-k között?

A Printex Fluid Art Pillow sorozat három termékből áll:

Tehát a fő különbség a 3 pillow között, hogy mindegyik más cellaformákat, és ezáltal más mintázatot hoz létre.

Milyen színű a cella aktivátor?

A Printex Cella Aktivátorunk egy színtelen anyag. Használható így színtelenül is, de könnyedén színezhető.

Hogyan színezhetem a cella aktivátort?

A Printex Cella Aktivátor könnyedén színezhető akrilfestékkel, fluid art festékkel vagy akár pigmenttel. A keverési arányok festékenként, illetve technikánként eltérőek lehetnek. Kiindulási alapnak az alábbi arányokat javasoljuk:

15% Printex Acrylic Art (akrilfesték) + 85% Printex Cella Aktivátor vagy
30% Printex Fluid Art (készre kevert fluid art festék) + 70% Printex Cella Aktivátor vagy
1-2% Printex Pigment (pigment) + 98-99% Printex Cella Aktivátor.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek csupán kiindulási pontok. Kísérletezzetek bátran, hogy megtaláljátok azt az arányt, amely a saját művészeti elképzeléseitekhez és céljaitokhoz legjobban illeszkedik.

Színezzem vagy fehéren használjam a Pillow alapokat?

A Pillow alapok tetszőlegesen színezhetők (kivéve feketére és egyéb sötét árnyalatokra, mivel fehér pigmentet tartalmaz), a színezés teljesen ízlés dolga, alapvetően a kép színválasztása dönti el, hogy érdemes-e színezni.

Feketére is színezhetem a Printex Cella Aktivátort és a Pillow-kat?

Mivel a cella aktivátor színtelen, így könnyedén színezhető akár feketére is. A pillow-k ezzel szemben fehérre színezettek, így ha színezni szeretnénk őket, akkor ezt figyelembe kell venni. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a pillow-k feketére nem színezhetőek.

Használhatok más márkájú festéket?

Igen! A Printex Cella Aktivátor és Pillow sorozat természetesen használható más márkájú festékekkel is.

Milyen technikáknál használható a cella aktivátor?

A cella aktivátor használatát elsősorban bloom, festőkéses swipe, valamint hajszárítóval fújt fluid art technikákhoz ajánljuk. Illetve a cella aktivátor azok számára is jó választás lehet, akik nem szeretnének szilikonolajat használni.

Mi a különbség a szilikonolaj és a cella aktivátor között?

Mind a szilikon olaj, mind a cella aktivátor egy-egy olyan segédanyag, amely a fluid art technikákban elősegíti a cellaképződést – ebben hasonlítanak. Az egyik legfőbb eltérés a képzett cellák formájában van. A szilikon olaj hatására független, különálló cellák jönnek létre. Ezzel szemben a cella aktivátor csipke- vagy hálószerű mintázatot képez, ahol a cellák szorosan kötődnek egymáshoz. A másik jelentős különbség, hogy a szilikonolajjal készített cellák kevésbé nyújthatóak, míg a cella aktivároros cellák jobban nyújthatóak, kevésbé szakadnak el a nyújtás során.

Hogyan készítsek bloom képet?

Szájjal fújt bloom, azaz blown bloom technikához első lépésként egy pillow (white, fractal vagy aquarelle) alapot kell önteni. A pillow alapra rétegezzük a készre kevert Printex Fluid Art festéket vagy a már előre bekevert saját fluid art festékünket. A rétegzés befejezéseként óvatosan csorgassuk a cella aktivátort a fluid art festék közepére, igyekezzünk a felszínen szétteríteni, ne csorgassuk „mélyre”. Következhet a fújás. Oldalirányból a kép közepéről a szélek felé virág alakban próbáljuk a cella aktivátort elfújni a festék felületén, az aktivátort nem szabad a festék alá mélyre befújni, mert a hatását a festék felületén tudja kifejteni. Végül a festék szétterítésével (forgatással vagy a kép mozgatásával, döntögetésével) nyújtsuk meg a cellákat és alakítsuk ki a végleges képet.

Maradt még kérdésed? Szívesen válaszolunk! Írd meg nekünk az alábbi elérhetőségek egyikén: email, Facebook vagy Instagram.

---

Szerző: Éviéviévi

Még több ilyen cikket szeretnél?

Iratkozz fel hírlevelünkre


Kosár

Végösszeg: 0 Ft
Vásárlás folytatásaPénztárhoz