Barion Pixel

Új dimenzió a faldekorációban: csillogó dekorfólia

Teljesen véletlenül jött szembe velünk a - külföldön már igen népszerű – „faldekorálás fóliával” ötlete. Amikor rájöttünk, hogy nekünk nem csak potenciális ragasztónk, de sok-sok dekor fóliánk is van, azonnal munkához láttunk.

Új dimenzió a faldekorációban: csillogó dekorfólia


De mi is az a dekor fólia? Egyáltalán fóliát falra? Hogyan?

A falfestésben, faldekorációban ugyanúgy vannak trendek és stílusok, mint a lakberendezés egyéb területein, és már régen nem csupán a fűrészporos tapétát vagy a tengerpartos és vízeséses óriásposzter közül választhatunk csupán. Ráadásul az egyik legmeghatározóbb döntés egy helységben az, hogy „hogyan bánunk” a rendelkezésünkre álló falfelületekkel. Segítségével növelhetjük, világosíthatjuk a teret, elválaszthatunk egymástól funkciókat, vagy kiemelhetünk egyes részeket.

Vannak terek, amikkel óvatosabbak vagyunk, és vannak, melyekkel szívesen kísérletezünk, akár mi magunk, házilag is. Szerencsére elég sok technika és eszköz áll ma már rendelkezésünkre ahhoz, hogy bele merjünk vágni DIY faldekorációba, és ne feltétlenül az egyszerűbb megoldást válasszuk, a biztonságos, de nem túl izgalmas fehérre festett falat.

dekor fólia

Kiknek ajánljuk a dekor fóliát?

A dekorfóliák használatát pontosan azoknak ajánljuk, akik szívesen kísérleteznek, szeretnének valami látványos faldekort egyszerűen és könnyen, akár saját maguk elkészíteni, esetleg megunták a sima egyszínű falakat és szeretnék feldobni azt valami extrával. Nincs hozzá másra szükség csak fóliára, kenhető ragasztóra (mi a Printex LXD-t használtuk de számos ragasztó kapható a weben), ecsetre vagy festőhengerre.

fal fekoráció extra csillogás

Lássuk, tehát hogyan vihetünk egy kis csillogást az otthonunkba (az itt felsorolt tippek, saját tapasztalataink. Mindig érdemes a fóliát és a ragasztót az adott körülmények között tesztelni mielőtt komolyabban belekezdnénk):

  1. A falfelületet portalanítsuk, tisztítsuk meg a szennyeződésektől. Ha szükséges (például csak egy keretben készítjük az effektet), maszkoló szalaggal ragasszuk körbe a mintát.
  2. Kenjük fel festőhengerrel vagy ecsettel a ragasztót. Figyelem a ragasztó gyorsan szárad, ezért érdemes gyorsan dolgozni vele. A ragasztó transzparensre, vagyis átlátszóra, de selyemfényűre szárad (legalábbis amit mi használtunk), így természetesen bármilyen színű falon használható.
  3. A fóliát fentről lefelé haladva simítsuk erőteljesen a falra. Először a tenyerünkkel nagyjából egyengessük el a fóliát a falon, majd a legjobb egy kis darab összegyűrt fóliát használni, mivel amellett, hogy kéznél is van, ezzel tudjuk a legjobban elsimítani az anyagot, a textil ugyanis csúszik a felületén. Mi meleg, nagyjából 26°C-os szobában teszteltünk, ráadásul a napfény közvetlenül is érte a fóliát, de a hőnek kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy a dekorfólia megfelelően a falra tudjon tapadni. Ha biztosra szeretnénk menni, használjunk hajszárítót, és legyünk türelmesek, különben a fóliával együtt a vakolatot is lehúzzuk. Ilyenkor igazából a falat szárítjuk ki, hogy a nedves fal ne váljon túlzottan sérülékennyé.
  4. Miután a falra simítottuk a fóliát várjunk 2-4 órát, majd óvatosan húzzuk le. Voilá, készen is van az egyedi, csillogó fal!

fal dekorálás fóliával

Az extra csillogás mellett kísérletezzünk bátran!

Tapasztalataink szerint a fóliát persze rengeteg féle módon lehet a falra felvinni:

  • ha csak diszkrét, „koptatott” hatást szeretnénk elérni, akkor a ragasztót csak néhány helyre, random felkenve a falnak egyes részein fog csak megtapadni,
  • lehet csíkokban vagy
  • bármilyen alakzatban felragasztani,
  • és persze extra jól mutat strukturált, 3D-s felületeken, ahol a fal apró egyenletlen részeiben tapad meg a dekorfólia, így kiemelve annak struktúráját.

Elrontani a fóliázást szinte lehetetlen, de érdemes kisebb részen kipróbálni először, hogy lássuk mennyi idő szükséges a száradáshoz, és a végeredmény hogyan érvényesül az adott térben és fényviszonyok között.

És hogy mi történik, ha meguntuk a csillogást, vagy szeretnénk újra gondolni? Semmi különös. Simán lefestjük a fóliázott falat ugyanúgy, mint bármely más szobafestés során, semmiféle plusz munkát vagy kezelést nem igényel a fóliázott fal sem, így bátran belevághatunk!

---

Szerző: LAnna

Még több ilyen cikket szeretnél?

Iratkozz fel hírlevelünkre


Kosár

Végösszeg: 0 Ft
Vásárlás folytatásaPénztárhoz