Barion Pixel

Chameleon cells avagy a nagy átváltozás

A chameleon cells egy nagyon látványos (Fluid Art) technika. Amolyan igazi „woowww”-érzés fogja el az embert, amikor egészen apró szilikonpöttyöket szúrunk a festékbe, majd mintha valami különleges varázslat történne a vászonnal, meseszép színekben pompázó cellák bukkannak elő.

Chameleon cells avagy a nagy átváltozás


A cellák előcsalogatásához igazán kézügyesség sem kell, viszont ha most barátkozol a szilikonolajjal, akkor nagyon izgalmas tapasztalás a cellák kialakítása ezzel a technikával. Többek között ennek is köszönhető a chameleon cells népszerűsége, amely nekem is az egyik személyes kedvencem.

Chameleon cells, ahogy én csinálom

Az interneten, a YouTube-on sokféle megvalósítással találkozhattok, én most egyet mutatok, de ha megtetszik ez a fluidart-technika érdemes körbenézni és tovább kísérletezni – lentebb találtok még pár tippet. Fontos tudni, hogy a chameleon cells technika nagyon jól működik a szivárvány színeivel, fluo színekkel és világos egymással harmonizáló színekkel is. A módszer lelke pedig egy markáns sötét szín, A KONTRASZT, így csupa nagybetűvel, ami mellett fantasztikusan érvényesülni tud a többi árnyalat.

fluid art technika chameleon

fluid art öntési technika

Én most egy kisebb (15x15 cm-es) MDF lapra dolgoztam. Fehéret, illetve kékes (fluo kék, türkiz, sötétkék) és zöldes (Ana Hata zöld, zöld, sötét zöld) színeket oszlattam el teljesen véletlenszerűen a felületen, ahogy a képen is látszik, egymás tetejére is kerültek a színekből. Hőlégfújóval eltávolítottam a légbuborékokat, majd fekete festéket öntöttem az  velem szemközti oldalára, azaz a „tetejére”, vékony csíkban a korábbi festékréteg fölé. Egy papírtörlő segítségével óvatosan lehúztam a fekete festéket végig a felületen – ahogy a swipe technikában szokás.

cellák fluid art

Egy kis edénybe szilikonolajat csepegtettem, amibe fogpiszkálót mártottam és a kép közepétől indulva, csigavonalban haladva, elkezdtem pöttyözni a képen. Nem szükséges minden pöttyintésnél újra és újra belemártani a fogpiszkálót a szilikonolajba, 4-5 pöttyönként bőven elég. És tulajdonképpen ennyi… kipöttyözzük a felületet és hagyjuk megszáradni.

fluid art technika egyszerűne

A chameleon cells technika nagyon egyszerű és gyors, ennek ellenére olyan képeket tudunk vele létrehozni, amelyet semmilyen más módszerrel nem, és amely egyszerűen ámulatba ejt mindenkit – szerintem érdemes kipróbálni.

nagyon pöttyös fluid art

Tippek, tanácsok a chameleon cells elkészítéséhez

+ 1 TIPP: Gyakorlottabbak megpróbálkozhatják csigavonalban, csíkokban vagy más swipe technikával elteríteni a festéket.

+ 2 TIPP: Érdemes kísérletezni azzal, hogy a felületnek csak egy részét pöttyözzük be, esetleg nem középről indulunk, hanem az MDF lap valamelyik sarkából, de haladhatunk a felület tetejétől is szép egyenletes sorokban vagy oszlopokban.

+ 3 TIPP: Fogpiszkáló helyett dolgozhatunk tűvel, villával, fésűvel, sőt láttam olyan videót is, ahol tüskés labdával készültek a cellák.

---

Szerző: Éviéviévi

Még több ilyen cikket szeretnél?

Iratkozz fel hírlevelünkre


Kosár

Végösszeg: 0 Ft
Vásárlás folytatásaPénztárhoz