Barion Pixel

DIY karácsonyi gömbdíszek, ahogyan mi készítjük

Ahány ház annyi szokás; van ahova a Jézuska vagy az angyalok hozzák a karácsonyfát, szigorúan szenteste, van, akinél már hetek óta áll, van, akik együtt díszítik, van ahol titokban egyvalaki. Van ahol minden évben más, van ahol eklektikus, és van, aki mindig bizonyos színeket preferál.

DIY karácsonyi gömbdíszek, ahogyan mi készítjük


Egy azonban biztos:

nincs karácsonyfa gömbdíszek nélkül, így itt az ideje kipróbálni néhány tutibiztos technikát, amivel elkészíthetjük saját díszeinket!

Talán nem is tudjátok, de a gömbök nem csak simán szépek, komoly szimbolikus jelentőségük van. A régi hiedelmek szerint, eredetileg démoncsapdaként funkcionáltak, azt tartották ugyanis, hogy a fényes, gömb alakú forma, amely eltorzult tükörképünket mutatja, annyira elbűvöli azt, aki ránéz, hogy csapdába esik, nem tud szabadulni a látványtól.

Amikor megjelentek az első karácsonyfák, az emberek áttették a gömböket hagyományos helyükről az ablakokból, a kandallókról – hiszen itt juthattak be a gonosz erők a házba- a fenyőkre, hogy a fontos és szent ünnepet ne tudják ártó erők megzavarni. Ma már ez a szimbolika kezd kikopni, de a gömb alakú díszek itt maradtak nekünk, így mi is minden évben bővítjük a kollekcióinkat egy-két új darabbal. Idén már alig vártuk, hogy magunk is készíthessünk díszeket, a két kedvencet pedig meg is mutatjuk:

karácsonyi dísz diy készítés

Kézlenyomatos gömb, amivel hagyományt teremtettünk

Nagyon szeretjük személyre szabni a dísztárgyainkat, az a legjobb, ha mindezt együtt tehetjük, és a non plus ultra az, amikor a személyre szabott dísztárgyból egyszersmind emlék is lesz. Már anyák napjára csináltunk kézlenyomatos virágcserepet, amit nagyon egyszerű volt elkészíteni, így adta magát az ötlet, hogy a gömbökre is kerüljenek kézlenyomatok. A terv az, hogy minden évben készítünk, és az apró kezekkel nőnek majd a gömbök is. Ahogy telnek, múlnak majd az évek egyre több gömb lesz majd a karácsonyfán.

Idén piros gömböt választottunk, arany kézlenyomattal, hiszen tudjátok, már volt szó róla itt a blogon, hogy 2022-ben újra hódítanak a klasszikus karácsonyi színek.

karácsonyi dísz készítés

Az arany színű akrilfestéket itt találjátok: https://www.kreativfestek.hu/kategoriak/printex-acrylic-art-fedo-arany-szinu-festek-af26-310/. A lenyomatba természetesen szórtunk holografikus arany glittert is, hadd csillogjon, karácsonykor semmi sem túlzás, ha díszítésről van szó! Az eljárás ugyanaz volt, mint a cserép esetén: az aranyszínű festéket kiöntöttük, egy papírtányérra, a gyerekek szépen beletenyereltek, majd készült egy próbanyomat papírra, hogy a fölösleges festék miatt ne maszatolódjon el a minta, és a gyerekek is lássák, hogyan kell az ujjacskáikat tartani.

Ezután csak egyszerűen megfogták a díszt, jó erősen. Mi műanyag díszt használtunk, így nem kellett attól tartani, hogy szétroppan a kezükben, és attól sem, hogy az évek során eltörik- hosszú távra tervezünk. A lenyomatot végül megszórtuk csillámporral, csak picit, mintha sót szórnánk. A végeredmény annyira klassz lett, hogy ajándékba is készítettünk.

+ egy tipp: érdemes egy évszámot is írni a gömbökre, biztos, ami biztos…

A kihagyhatatlan jolly joker: fluid art gömbök

A másik kísérletünk a gömbdíszekkel a fluid art technika kipróbálása volt. Már húsvétkor készültek ezzel a módszerrel húsvéti tojások, így rutinosan vágtunk bele, tudtuk, hogy ez egy hálás műfaj, egyszerűen lehet nagyon látványos, egyedi díszeket készíteni, ráadásul úgy, hogy mindenki szuperül szórakozik! Ezúttal 10 cm-es átlátszó akril gömböket használtunk az öntéshez.

karácsony dísz fluid art

A húsvéti tojásoknál már jól bevált „rétegzős” módszert alkalmaztuk, piros-fehér-arany, illetve zöld-fehér-arany kombinációkban. Miután egy pohárba rétegeztem a festéket körkörösön ráöntöttem a gömbre, ahogy a ring pour-nál szokás. Ezután hagytam lecsepegni, megszáradni, végül a gömb tetejét a biztonság kedvéért ragasztóval rögzítettem. És voilá, csodás lett.

---

Szerző: LAnna

 

Még több ilyen cikket szeretnél?

Iratkozz fel hírlevelünkre


Kosár

Végösszeg: 0 Ft
Vásárlás folytatásaPénztárhoz