Barion Pixel

Fluid art húsvéti tojásfestés

Március elejétől már a húsvét körül forogtak a gondolataim. Mostanában eléggé magával ragadott a fluid art, valószínűleg ezért jutott eszembe, hogy milyen klassz lenne fluid art tojásokat készíteni az ünnepre.

Fluid art húsvéti tojásfestés


Amint akadt egy kis időm elkezdtem inspirálódni a Google-n, a Pinterest-en, a Youtube-on és a TikTok-on is. Azt vártam, hogy nem győzök majd válogatni a jobbnál jobb ötletek között. Végül meglepetésemre alig pár alkotást találtam. Igazán csalódott voltam, és el is bizonytalanodtam, vajon érdemes-e belevágni.

Végül sok-sok halogatás után leöntöttem az első tojást ezzel a festékkel, és nem bántam meg, mert őszintén szólva egy szuper kalandozás kerekedett ki belőle a festéköntés világában!

Nem, most nem fogom azt írni, hogy mind elsőre sikerült. De!! Ha az ember kitapasztalja, hogyan rétegezze és öntse a festéket, akkor tényleg nagyon egyszerű, és pont olyan szórakoztató, mint a fluid art festmény készítése. Ami pedig szintén fontos, hogy minden tojást újrahasznosítottam, és végül mindegyik olyan lett, ami nekem tetszett.

Előkészületek

9 cm-es hungarocelltojásokat vettem, méghozzá azért, mert szerintem fluid art tojásfestésnél nem érdemes kisebbel próbálkozni, mivel a mintázatok ekkora méretnél tudnak szépen kirajzolódni. Talapzatnak egy korábban eltett polifoam csomagolóanyagot választottam, leterítettem papírszalvétával, és ebbe rögzítettem 3 tűvel - de lehet 3 fogpiszkáló is - a tojásokat, így tökéletesen stabilak voltak.

fluid art tojas festes

Öntés szilikonolaj nélkül

Ez tényleg nagyon egyszerű - mint egy flip cup -, csak rétegezni kell egymás után a színeket. Én 3, 4 illetve 5 színnel dolgoztam, használtam alap és különleges árnyalatokat is mint pl. az arany, az óarany vagy az ezüst.

Egy műanyag pohárba tehát különböző színeket rétegeztem, majd a festéket ráöntöttem a tojásra. Lehet simán rázúdítani, lehet a ring pour-nál alkalmazott körkörös mozdulatokkal ráfolyatni vagy lehet a kettőt vegyíteni is.

Sőt, az sem mindegy, hogy a kb. 6-8 cl-nyi festéket, hogyan rétegezzük. Ha nagyon kis mennyiségeket öntünk egymás után, akkor a mintázat is nagyobb eséllyel ezt fogja követni, mint például a fehér-türkiz tojáson, míg ha elnagyoltan adagoljuk a festéket, akkor a mintázat is markánsabb lesz.

Ami nekem nagy tanulság volt, hogy a pohárból nem érdemes az utolsó cseppig kilocsolni a festéket, jobb picit hamarabb abbahagyni az öntést, hogy az elsőként használt szín - ami a kifolyatásnál a legutolsó lesz - ne takarja el a korábban kialakult mintát.

Egy kisebb pohárba hozd létre a festék rétegeket

Kezd el ráönteni a fluid art festéket a tojásra

Öntés szilikonolajjal

A rétegzés és az öntés technikája ugyanaz, mint fentebb, de az első adag festékbe pár csepp szilikonolajat csepegtettem. Öntés után csodaszép cellák rajzolódtak ki (használtam nagyon óvatosan hőlégfúvót is). Az idő múlásával együtt a kerek cellák elkezdtek hosszában lefolyni, ezáltal igazán különleges hatást kölcsönöztek a tojásnak.

+1) Plusz egy tipp

Ha téged is zavar a hungarocelltojás mintázata, és szeretnél sima, egyenletes felületet, akkor krétafestékkel fess egy alapréteget. A krétafesték a bútoroknál is pont erre jó, elfedi az apró egyenetlenségeket. Nagyon könnyű vele dolgozni és nagyon gyorsan szárad (amit hajszárítóval még gyorsítani is lehet, így tényleg csak pár perc).

+2) És még egy tipp

Nálam tojás nem veszett kárba. Ha nem tetszett a minta, egyszerűen újraöntöttem. Volt amit száradás után, és volt amit még úgy, azon nyomban nedvesen. A festék tökéletesen terült és fedett így is.

Próbáljátok ki ti is, öntsetek fluid art tojást idén!

*Kizárólag Printex Fluid Art festéket és szilikon olajat használtam, tapasztalataim kizárólag ezekre a termékekre vonatkoznak.

---

Ha tetszett a cikk és megnéznéd a másik húsvéti ötletünket is, kattints ide: Szikrázó húsvéti dekoráció akrilfesték és csillámpor felhasználásával

---

Szerző: Éviéviévi

Még több ilyen cikket szeretnél?

Iratkozz fel hírlevelünkre


Kosár

Végösszeg: 0 Ft
Vásárlás folytatásaPénztárhoz