Barion Pixel

Kellemeset a hasznossal; foszforeszkáló póló nyári estékre

A hosszú nyári estéken, különösen június végétől, július végéig nálunk minden a fényről szólt. Hogy miért?

Kellemeset a hasznossal; foszforeszkáló póló nyári estékre


Kezdődött az Ivan dan elnevezésű eseménnyel,

amely Szentendrén egy most éledő hagyomány, ahol a szentendrei dalmátok emlékeznek meg Keresztelő Szent Jánosról, mégpedig úgy, hogy sötétedéskor mindenki gyertyát gyújt, így tele van a város apró mécsesekkel. Ilyenkor a Templomdombot és a Duna-korzót több ezer mécses díszíti, melyeket önkéntesek raknak ki különböző alakzatokban. Az Ivan dant követi Szent Iván éjjele, az év leghosszabb éjszakája, amit a legtöbb helyen tűzrakással és természetesen evés-ivással ünnepelnek.

Ezek után kezdődik

általában a szentjánosbogár rajzás, ami az ország legtöbb arborétumában akár szervezetten is látogatható, és ami egyúttal bevezetett számunka egy új, nagyon izgalmas fogalmat, a biolumineszcenciát (ezt olyan élőlényekre használják, amelyek fényt bocsátanak ki).

Innen már csak egy lépés volt, hogy előkerüljön a foszforeszkáló (utánvilágító) festék is. Több szempontból örülök, hogy hagytam magam meggyőzni és elkészítettük a saját foszforeszkáló pólónkat. Egyrészt, alkalmat adott arra, hogy picit beszélgessünk fizikáról, csillagászatról, biológiáról… igen, igen, nem csalás, nem ámítás, ez a három program rengeteg gondolatot, kérdést indít el egy gyerek fejében. Például, hogy miért nem egyforma hosszúak az éjszakák? Mi a fény, hogyan keletkezik? Hogyan csinálnak a szentjánosbogarak fényt?... stbstb., nem folytatom, hetekig tudnám, megválaszolni pedig… hááát, mi is sokat tanultunk, olvastunk….

Másrészt - tádám! -, lett a gyereknek egy pólója amit, ha felvesz, látjuk a sötétben!

Ez pedig végtelenül praktikus megoldás a hosszú, nyári estéken, bár igaz, ami igaz, néha fel kell tölteni, de aki tudja, az tudja, minden másodperc életmentő, amíg látszik.

egyszerú fluoerszkáló póló

Foszforeszkáló póló - egyszerű és nagyszerű elkészíteni is

A pólót elkészíteni végtelenül egyszerű volt. Sima fehér pólója általában mindenkinek van otthon, azt nyugodtan be lehet fogni, szeptemberre - amikor ismét kellene a tornaóra miatt -, úgyis kinövi a gyerkőc. Én egy tálcára húztam fel, hogy kifeszüljön az anyag és könnyű legyen rajzolni rá. Egyszerű mintát választottam, egy szellemet, (ami tematikában is tökéletes, és a fiamnál is „átment”), de azért egy papírlapra csináltam egy próbarajzot.

fluoreszkáló póló

 

A próba után alkoholos filccel felrajzoltam a textilre is a mintát, majd befestettem foszforeszkáló festékkel. A szellem szeméhez és szájához pedig fekete textilfestéket használtam, hogy minél kontúrosabb legyen. Az egész 10 percig tartott és a másnapi szentendrei gyertyaúsztatásra – ami szintén esti program - már az új pólóban mehettünk, aminek nagy sikere volt, így indult is a sorozatgyártás!

világítós póló

---

Szerző: LAnna

 

 

Még több ilyen cikket szeretnél?

Iratkozz fel hírlevelünkre


Kosár

Végösszeg: 0 Ft
Vásárlás folytatásaPénztárhoz