Barion Pixel

Praktikus és személyes: kézlenyomatos vászontáska anyák napjára

Idén egy praktikus, mégis nagyon személyes ajándékkal készülünk a nagymamáknak. Az ilyen meglepetéseknél szerintünk kifejezetten fontos szempont, hogy ne csak adjunk valamit, de az eredmény legalább a vállalható kategóriába essen, na meg könnyű és szórakoztató legyen az elkészítése a legkisebbek számára is. Szerencsére akad olyan ajándék, ami mindezt tudja, ez pedig a kézlenyomatos textiltáska!

Praktikus és személyes: kézlenyomatos vászontáska anyák napjára


A kézlenyomatos vászontáska elkészítése mindennel együtt 10 perces mutatvány, amelynek a megalkotása természetesen azzal indul, hogy felcsigázzuk a kiskorú(aka)t, hogy most pedig maszatolás és a kezek összefestékezése fog következni.

Ekkor már az együttműködés garantált! Ezen a ponton érdemes rávenni a gyerekeket, hogy vegyenek fel egy rossz pólót, pulcsit, festőköpenyt - bármit, amit nem sajnálunk összekenni.

textil festés anyák napja

Válasszuk ki a megfelelő festéket!

A felbujtás után a további teendők szintén a gyerekjáték kategóriába tartoznak! Először is, válasszuk ki a megfelelő festéket! Mivel a vászontáska ugye textilből van, ezért nem meglepő módon textilfestéket érdemes használni, nem utolsósorban azért is, mert így bátran be lehet majd dobni a kész remekművet a mosógépbe, a minta nem fog lekopni.

A festékek közül érdemes az úgynevezett fedő színekre koncentrálni, főleg ha az anyagunk nem teljesen fehér, ugyanis ezek a festékek bármilyen színű alapon már egy rétegben is szépen mutatnak, nem transzparensek, vagyis nem átlátszóak, így az anyag színe nem üt át alattuk.

TIPP: A textilfesték vizes bázisú festék, ezért az eszközökből, ecsetekből, tálakból könnyen kimosható
vízzel, arra azonban ügyelni kell, hogy ez minél előbb megtörténtjen, máskülönben beleszáradhatnak.

TIPP: Úgy tudunk majd könnyen, szépen dolgozni, ha a vászontáskát kifeszítjük vagy ráhúzzuk egy kemény felületre, például egy vágódeszkára. A táska belső felére bújtassunk be egy papírlapot, ezzel megakadályozhatjuk, hogy a textilfesték átszivárogjon a táska másik oldalára vagy befogja a vágódeszkánkat.

A színek kiválasztása után jöhet a minta. Ha valaki nem elégszik meg egy sima kézlenyomattal és inspirációra vágyik, rengeteg olyan mintát lehet találni a neten, aminek kézlenyomat az alapja. Mi a virágokat választottuk, de szívecske, pillangó, madárka és nagyjából millió létezik még ezen kívül. És akkor még csak a kezekről beszélünk, de hát vannak ugye lábacskák is … :)

fess a gyerekkel anyák napjára

Jöhet a maszatolás…

Ezt követően jöhet is a maszatolás, azaz a megfelelő színeket vigyük fel ecsettel egyenletesen a gyerek(ek) tenyerére, majd egy erőteljes mozdulattal szorítsák rá a kezüket a textilre.

TIPP: Érdemes először egy próbát csinálni papíron, hogy megérezzék a kicsik, mennyire nyomják rá a kezüket az anyagra, és lássák, hogy az ujjacskákat szét kell nyitniuk. Ráadásul a tapasztalat az, hogy maga a maszatolás annyira szórakoztató a gyerekeknek, hogy egy kézlenyomattal nem érik be, így lehet akár több próbanyomatot végezni.

Mivel a textilfesték viszonylag hamar szárad, így érdemes gyorsan dolgozni és egy alapos kéz- valamint ecsetmosást követően jöhet a következő szín, vagy a következő kéz, mindezt addig ismételve, míg tart a lelkesedés, a festék és persze a textiltáskakészlet.

Nagyobb gyerekek persze a kezecskéket virággá vagy más mintákká is átalakíthatják – ahogy fentebb írtam - ilyenkor, elég csak szárakat és leveleket festeni ecsettel a „virág fejéhez”.

Ha elkészült a mű és minden kéz és ecset tiszta, már csak egy dolog van hátra: a hőkezelés! Ez nagyon fontos – mert így válik mosásállóvá a minta – és a gyakorlatban annyit jelent, hogy vasalóval rögzítjük a már száraz festéket az anyagba. Voilá, máris kész a legszebb virágoskert vagy virágcsokor, amit csak adni lehet..

---

Szerző: LAnnaKosár

Végösszeg: 0 Ft
Vásárlás folytatásaPénztárhoz