Barion Pixel

Egy izgalmas kísérlet dekorfóliával: strukturált felületek

Ahogyan múlt heti bejegyzésünkben is olvashattátok, dekorfóliát tesztelünk, és végre elérkeztünk ahhoz a fázishoz, amit már nagyon vártunk: leteszteltük hogyan működik a dekorfólia strukturált felületeken!

Egy izgalmas kísérlet dekorfóliával: strukturált felületek


Oké, de mi az, hogy strukturált felület?

Akkor hát tisztázzuk, hogy mit is jelent a strukturált felület: ha a legegyszerűbben szeretnénk leírni, minden, ami nem sima felület. Ha picit árnyaljuk: a fal felületét nem csak mintákkal, színekkel, fóliával dekorálhatjuk, hanem különböző a síkból kiemelkedő „3D” mintákkal, textúrákkal is. Ezek lehetnek szabályosak, vagy teljesen random, véletlenszerűek.

A legegyszerűbb példa a régi, mindenki által ismert fűrészporos tapéta, ami egy egyenetlen réteget képez a falon, de egy glettvassal, vagy egyszerűen kefével felvitt glettel is érdekes hatásokat érhetünk el. Ennél bonyolultabb, de korántsem speciális szaktudást igénylő az úgynevezett stencilekkel, vagyis sablonokkal és glettel felvitt szabályos minták. Ezek minden méretben és mintában elérhetőek a geometrikus modern mintáktól kezdve, a mozaikoson át a klasszikus Anjou liliomig.

Lássuk hogyan viselkedik a fólia strukturál felületen

Rengeteg videót néztünk meg az elmúlt időszakban a témában, és egyértelművé vált: a faldekorációban a strukturált felületek mindent visznek, így úgy döntöttünk mindenképpen kipróbáljuk a fóliánkat ilyen felületen is. Aki még sosem glettelt- mint például mi- az meg fog lepődni, mert pofonegyszerű: egy vödörbe töltsünk vizet, majd adagoljuk hozzá fokozatosan a glettet, míg vajszerű állagot nem kapunk. Figyelem! A glettanyag gyorsan köt, ne keverjük be előre, pláne nem sokat. Ha az elkészült egy spaklival tudjuk a falra vagy sablonra simítani.

dekorfolia flara

Jöjjön a stencil!

A stencilt érdemes rögzíteni, például maszkoló szalaggal, hogy miközben simítjuk rá a glettet ne mozduljon el, így kapunk szép, nem elfolyó mintát a falon. Mi nem próbáltuk, de léteznek kifejezetten erre a célra előre bekevert glettek, melyekkel jóval egyszerűbb dolgozni. Egy egész falrészt stencilezni nem egyszerű kihívás, mindenképpen szükséges hozzá nagyméretű sablon, de mi egy „koptatott” hatást próbáltunk, egy-egy elmosott szélű mintával, ami jóval egyszerűbb és nagyon jól mutat. Ha stencilt használunk, akkor a domború részeken tapad meg a dekorfólia, ezzel egy aranyozottan/réz színű/ezüst stb. kopott, „antikolt” hatást érünk el, nem egyenletesen fóliázott mintát, mi nagyon szerettük a végeredményt, pontosan így.

Amikor készen van a mintánk, és megszáradt két lehetőség van. Vagy visszahelyezzük a stencil ugyanúgy (ehhez segítség, ha első körben már a glettelésnél jelöljük, pl. ceruzával a sablon szélét) és így lekenjünk ragasztóval -ezúttal is Printex LXD-t használtunk-, hogy a fólia csak a kiálló/domború részeken tapadjon meg, vagy egy ecsettel kenjük fel a ragasztót, figyelve arra, hogy oda vigyük fel, ahova szeretnénk, ha a fólia tapadna -a mintánkra.

A ragasztó felkenése után jöhet a fólia. Dolgozzunk gyorsan, előkészítve a fóliát, mert a ragasztó gyorsan szárad. A fóliát a szokásos erőteljes mozdulattal simítsuk a felületre. És hát ugye ismét várunk, türelmesen, minél tovább :)

faldekorálás fóliával

Ha nem stencilezünk, hanem a teljes falra visszük, és utólag mintázzuk az anyagot, valamilyen eszközzel, akkor szép, vékony egyenletes rétegben vigyük fel, hogy homogén legyen az alapunk. Amikor a homogén alap elkészült, akkor már csak a fantázia szabhat határt, hogy hullámnvonalakat, csíkokat, köröket vagy teljesen random mintákat viszünk fel a falra, tetszőleges eszközzel, akár a már említett glettvassal vagy kefével.

Rossz hír, hogy a száradással itt is várni kell…sokat…noha a glett gyorsan szárad érdemes biztosra menni. Anyagvastagságtól függően 1-2 órától kezdve a teljes napig is érdemes lehet türelemmel lenni. A megszáradt falfelületet mi csiszolópapírral megcsiszoltuk, majd egy ecsettel portalanítottuk, hogy a ragasztó és a fólia teljesen száraz, tiszta és pormentes felületre kerülhessen. Miután ezzel elkészültünk a már megszokott módon jöhetett a ragasztó és a fólia, és természetesen ismét az idegőrlő várakozás…de megéri!

strukturalr felület dekorálás fóliával

A dekorólia egészen új dimenziót és csillogást adott a felületnek, próbáltuk fehér alapon, színesen, stencilekkel és ami hirtelen a kezünkbe akadt: kutyakefével :) Az eredmény magáért beszél, már az első próbálkozások is szépen sikerültek, és ahogy jöttünk bele úgy lett egyre szebb a végeredmény. A fóliával dolgozni egyszerű, és látványos, ha odafigyelünk a száradási időre gyakorlatilag elronthatatlan!

---

Szerző: LAnna

Még több ilyen cikket szeretnél?

Iratkozz fel hírlevelünkre


Kosár

Végösszeg: 0 Ft
Vásárlás folytatásaPénztárhoz