Barion Pixel

Kavicsfestés egyszerűen, avagy így készíts akrilfestékkel cuki bogarat

Amióta kitavaszodott és előbújtak a rovarok téli rejtekhelyeikről, a gyermekeim nem győzik szemlélni őket. A kedvenceik a kis piros-fekete rovarok, a verőköltő bodobácsok. Feltűnő piros hátukat és jellegzetes fekete mintázatukat még a legkisebbek is könnyen felismerik, ezért hozzájuk hasonló kavicsbogarakat késztettem akrilfesték segítségével.

Kavicsfestés egyszerűen, avagy így készíts akrilfestékkel cuki bogarat


Azt elég korán tisztáztuk a gyerekekkel, hogy nem nyúlhatnak a bodobácsokhoz, mert sokkal nagyobbak náluk, viszont nézegetni, kísérgetni lehet őket. Ezt kis túlzással órákig képesek is csinálni. A szeszélyes áprilisi időjárásban azonban vagy mi szorultunk be a lakásba, vagy a rovarok kerestek maguknak védőhelyet, így aztán a gyerekeknek időnként hiányoztak a „kis barátaik”. Lényegében ezért kezdtem el kavicsbogarakat készíteni.

kavicsfestés akrillal

Így készíts kavicsbogarakat akrilfesték segítségével

Most megmutatom azt a módszert, amellyel minden anyuka, apuka, nagytesó, nagynéni, nagybácsi, nagymama vagy nagypapa könnyen és egyszerűen elkészítheti a képeken is látható, színes kavicsbogarat. Nem lesz más dolgod, mint követni a részletes útmutatót! Igazán nem ördöngösség, minimális kézügyességgel már garantált a siker!!!

  • Először is sétálj egy nagyot és keress egy nagyjából féltenyérnyi, ovális, lapos, lehetőleg sima felületű kavicsot. Igen-igen, jól olvasod, féltenyérnyit!! Ugyanis, ha először festesz kavicsot sokkal könnyebb dolgod lesz egy nagyobb kaviccsal, aztán ha begyakoroltad a technikát, már jöhetnek majd a kisebbek is.
  • Második lépésben döntsd el, milyen színű lesz a bogarad. Készítsd a kezed ügyébe a szükséges alapanyagokat és eszközöket, azaz: festékeket a választott színekben - én jelen esetben a Printex Acrlic Art palettájáról választottam a következőket: AF18 feketét, AF01 fehéret, további színeket és még ecseteket, grafit ceruzát, fülpálcikát, egy kistányért, amire a festéket tudod adagolni, rongyot vagy papírtörlőt, a festékfoltok letörléséhez,játszós ruhát vagy kötényt.
  • Ezek után ceruzával határold el egy félkörív mentén a bogár fejét a testétől és egy vastagabb ecset segítségével fesd meg a nagyobb részeket.

TIPP: Az akrilfesték rendkívül gyorsan szárad, így érdemes várni, míg megszárad a test, és csak utána elkezdeni a fej festését.

A következő lépésben jöhetnek a részletek. Ezek közül is elsőként a választóvonal a háton. Rajzold meg ceruzával, majd egy nagyon vékony ecset segítségével kontúrozd. Talán ez a legnehezebb rész.
TIPP: Ha úgy egyszerűbb, ezt a részt megrajzolhatod alkoholos filccel is.

kavics festés festékkel

Végül pedig jöhetnek a pöttyök. Várd meg, amíg minden eddig festett rész megszárad, majd a fülpálcikát mártsd a festékbe és nyomj pöttyöket a kavicsra. A fülpálicika helyén gyakran alakul ki kisebb „kráter”, ezeket könnyű eltüntetni egy pici ecset segítségével. Az apróbb pontokat kezdetben egy vékony ecsettel pöttyöztem, majd rájöttem, hogy sokkal szebbek lesznek, ha megfordítom az ecsetet és az ecset végével pontozok.

A szemeket legkönnyebben úgy készítheted el, hogy fülpálcikával pöttyintesz kettőt egymás mellé, majd ha megszáradt az akril, az ecset másik végét belemártod a fekete festékbe és azzal rajzolsz még két pontot.

Ha szeretnéd tartósabbá tenni a végeredményt, akkor lakkozd le a megszáradt, kész bogarakat Printex Acrylic Art selyemfényű lakkal.

Jó szórakozást, kellemes alkotást kívánunk!!!

További tippek az akrilfestékkel késztett kavicsbogárhoz

TIPP1:
Érdemes a fedő palettáról kiválasztani a színeket, így elég egy réteget használni a tökéletes fedéshez. Természetesen transzparens színekkel is dolgozhatunk, de ebben az esetben legalább két rétegben kell felvinni az anyagot, hogy a felületet szép, egyenletes fedést kapjon.

TIPP2:
Elrontott vonal? Az akrilfestékkel ez a probléma könnyen orvosolható. Ha úgy érzed, nagyon nagy a baj, egyszerűen töröld le egy ronggyal vagy mosd le vízzel a festéket MÉG NEDVESEN. FONTOS!! Az akrilfestékek vízállóra köt, így a száradás után ez már nem oldja meg a problémát. Azonban még ekkor sincs veszve minden!! Fedő akrilfestékkel tulajdonképpen bármilyen hibát könnyedén elfedhetsz úgy, hogy egyszerűen lefested. Alkalmazd bátran ezt a trükköt!

TIPP3:
Az eszközöket érdemes használat után azonnal elmosni, mert az akrilfesték nemcsak a kavicson szárad vízállóra, hanem minden más felületen is. Emiatt különösen fontos a ruházat védelme, érdemes játszós ruhában festeni vagy kötényt használni.

---

Szerző: Éviéviéévi

Még több ilyen cikket szeretnél?

Iratkozz fel hírlevelünkre


Kosár

Végösszeg: 0 Ft
Vásárlás folytatásaPénztárhoz