Barion Pixel

Ezért sötétednek be száradás után a képeid (Fluid Art tippek)

A száradás utáni sötétedés titka az akril festékek eltérő típusában rejlik (spoiler: a transzparens festékek fognak besötétedni), amit mindjárt megmagyarázok részletesen is.

Ezért sötétednek be száradás után a képeid (Fluid Art tippek)


Először azt érdemes tisztázni, hogy az akril festékekből léteznek fedő, félfedő és transzparens típusú festékek.

A fedő és félfedő festékek ebben az esetben "jól viselkednek", azaz száradás során nem sötétednek.

Azonban a transzparens, azaz átlátszóra száradó festékek esetében, ha sötét árnyalatok kerülnek egymás mellé (pl. bíbor, sötétkék, sötétlila, türkiz, fekete), akkor a nedvesen még gyönyörű színekben pompázó festményünk, száradás során egyre sötétebb és sötétebb lesz.

Ennek oka - ahogy azt fentebb is írtam -, hogy átlátszóra száradnak. Azaz, például egy bíbor árnyalat a fekete szín tetején, sajnos közel feketére fog száradni.

Ha ez így van, akkor mégis miért vannak transzparens fluid art festékeink?

A válasz nagyon egyszerű, mert varázslatos színeik vannak és világosabb színek mellett, illetve világos alapokon fantasztikusan néznek ki.

Mielőtt a konkrét trükkökről írnék, érdemes tisztázni, mely színeink tartoznak a transzparens árnyalatokhoz és melyek számítanak fedőnek:

Transzparens színek a kínálatban

Printex Fluid Art - Sárga, Arany sárga, Piros, Bíbor, Zöld, Sötétzöld, Türkiz, Kék, Sötét kék, Lila

Fedő színek a kínálatban:

Printex Fluid Art - Fehér, Fekete, Gyöngyház arany, Óarany, Gyöngyház ezüst, Reflex ezüst, Réz, Gyöngyház róza, Gyöngyház lila, Gyöngyház kék, Gyöngyház zöld, Fluo sárga, Fluo narancs, Fluo róza, Fluo zöld, Fluo kék, Fluo lila, Pasztel sárga, Körte sárga, Lazac, Kakaó barna, Bambusz zöld, Anilin kék, Arany okker, Kávé barna, Van Dyck barna, Haragos zöld, Berlin kék, Angol vörös, Kristály alap.

A jó hír az, hogy vannak olyan módszerek, amelyek alkalmazásával képeinken a sötét színek száradás után is élénkek, színekben gazdagok maradhatnak.

1.) Használj Printex Fluid Art fehéret (mely fedő szín) a sötét árnyalatok között

Például egy flip cup öntésnél két sötét szín közé (a példa kedvéért most a bíbor és a fekete színeket választom) önts egy kevés fehéret (vagy ha különleges hatást szeretnél, használd a kristály alapunkat).

Gondoljuk végig mi történik, ha nem öntesz közéjük fehéret.

A fekete tetejére kerül a bíbor, és mivel a bíbor átlátszóra szárad a fekete alatta erőteljesebb lesz, így a bíbor szinte eltűnik a képről. 

És mi történik, ha fehéret öntünk közéjük?

A fehér fedő szín, azaz amikor egy transzparens bíbor fehérre kerül, azon bíborra fog száradni. Hiába van alatta a fekete, a fekete tetején a fehér tökéletes fedést biztosít, melyen gyönyörűen tud érvényesülni a bíbor.

Arra mindig figyeljünk, hogy a végén a fehér a kívánt szín alá kerüljön.

Azaz például egy open cup-nál először kell önteni a fehéret és rá a bíbort, míg a flip cup-nál a bíbor tetejére folyatjuk a fehéret, hiszen egy ügyes mozdulattal az egészet a feje tetejére fogjuk állítani.

2.) Tone-in-tone megoldás

Az előző megoldás logikáján alapszik ez a módszer. Sokszor felmerül, hogy a fehér használata "túl durva" lenne, nem fér bele az alkotó elképzelésébe. Ilyenkor érdemes a választott színekből egy világosabb, de fedő árnyalatot keverni.

Mi kezdésként az alábbi arányokat javasoljuk, de természetesen ettől el lehet térni: 80% Printex Fluid Art Pouring Medium - F40, 10% Printex Fluid Art fehér, 10% Printex Fluid Art bíbor (hogy a példánál maradjunk).

Ezután a kikevert fedő színeket ugyanúgy használjuk, ahogy azt előző pontban a fehérnél leírtam, azaz a színek közé öntjük. 

3.) Használd fedő akril festékeinket (Printex Acrylic Art "AF" színpalettáját)

(figyeljetek nagyon, mert az "AT" a transzparens palettánk, azzal nem fog működni)

Ha sötét alapra dolgozol a sötét színeket keverdPrintex Fluid Art Pouring Medium - F40 és Printex Acrylic Art fedő akril festékek segítségével.

Fedő akril festékeink elképesztően pigmentáltak, egészen kevés festék is elegendő belőlük, tökéletes fedést biztosítanak és selyemfényűre száradnak. Acrylic Art és Fluid Art termékcsaládunk nagyon jól kiegészíti egymást, a színek egymással korlátlanul keverhetők.

+1) Plusz egy tipp

Azért plusz egy, mert itt most nem a sötét, hanem a világos alapról lesz szó.

Ha fújós technikával fehér alapra dolgoznál, legközelebb próbáld ki, hogy

  1. először lealapozod fehérrel az MDF lapot.
  2. Várd meg míg megszárad.
  3. Ezután vékony rétegben oszlass el rajta Printex Pouring mediumot és ezen a nedves felületen kezdj el dolgozni.

Ezzel a módszerrel sokkal intenzívebb színeket kapsz majd.

 

Próbáld ki tippjeinket és oszd meg velünk tapasztalataidat! 

Ha más ötleted van a probléma orvoslására, írd meg nekünk, kipróbáljuk és mi is megosztjuk tapasztalatainkat!

* Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az alábbi tippeket kifejezetten saját gyártású fluid art festékeinkre, a Printex Fluid Art termékekre vonatkozóan írjuk. Más márkájú festékek esetén is elképzelhető, hogy működnek, de érdemes minden esetben a gyártó tanácsait és ajánlásait követni.

Szerző: PolgárÉviKosár

Végösszeg: 0 Ft
Vásárlás folytatásaPénztárhoz