Barion Pixel

Milyen jelentést hordoznak a tél színei?

Minden színnek megvan a maga szimbolikája, azaz minden árnyalat valamilyen jelentéssel bír. Ez a jelentés lehet pozitív vagy negatív, illetve kultúrától függően változhat is. Az alábbiakban azt nézzük meg, milyen jelentést hordoznak a tél színei, és hogy milyen hatással lehetnek ránk.

Milyen jelentést hordoznak a tél színei?


A fehér

Ha tél, akkor hó. Ha hó, akkor fehér. Ugye neked is először ez a szín ugrik be, amikor a leghidegebb évszakra gondolsz?

A fehér a tisztaság, az ártatlanság, a jóság és az új kezdet szimbóluma, nem véletlen, hogy a legtöbb kultúrában a menyasszonyok ruhája is hófehér. Ugyanakkor ez az árnyalat a világ egyes részein a halálhoz és a hozzá kapcsolódó rituális tárgyakhoz is köthető – gondoljunk csak a halotti lepelre vagy a halottak napján gyújtott gyertyákra. Ez a szín tehát mindenképpen egyfajta spirituális üzenettel is bír, amely az élethez és a halálhoz is kapcsolódhat.

Ez a szín általában pozitív érzeteket kelt bennünk, bár a túl sok fehér sivár, élettelen, hideg és steril hatást is kelthet.

a tél színei

A kék

A télre gondolva a fehér mellett a kék szín az, amire a legtöbben asszociálni szoktak. A kék a befagyott tavat, folyót juttatja eszünkbe és talán az acélosan ragyogó, hideg égboltot. A kék a mélység, a végtelenség, a bölcsesség, a halhatatlanság, ugyanakkor a derű és a csendesség színe.

A kék megnyugtatja testet és a lelket egyaránt, ugyanis mérsékli a szívdobogást, egyenletesebbé teszi a légzést, nyugtat, miközben fokozza a koncentrációt és segít abban, hogy befelé figyeljünk.

A vörös

A vörös sokkal inkább a karácsonyhoz köthető, mint magához a télhez, ám ki az, aki a tél említésekor ne gondolna a karácsonyra, na meg persze a karácsony egyik meghatározó árnyalatára, a vörösre? A vörös a különlegesség és fenségesség színe, ezért is jelöljük az ünnepnapokat vörössel, illetve a királyok palástja és a vörös szőnyeg sem véletlenül pompázik ebben az árnyalatban. A vörös életteli, ugyanakkor bizonyos környezetben fenyegető is lehet, ahogyan a szenvedély és a szerelem színe is ez.

A vörös ösztönző, energetizáló hatással bír, növeli az önbizalmat, de a luxus, a nemesség, valamint a magasztosság árnyalata is, amely remekül illik a karácsony hangulatához.

arany ezüst fehér kék a tél színei

A zöld

A zöld a természet és a természetesség színe, s bár sokszor inkább a tavasszal hozzuk összefüggésbe, a karácsonyfa miatt bizony a tél színei között is előkelő helyet foglal el. A fenyőfák mélyzöldje az állandóság, a megújulás és a halhatatlanság szimbóluma - gondoljunk csak az örökzöldekre, amelyek egész évben pompáznak anélkül, hogy veszítenének életerejükből. A zöld ugyanakkor a nyugalom és a harmónia árnyalata is, amely képes oldani a szorongást, a depressziót, miközben támogatja a testi-lelki egészséget és a regenerációt.

A zöld a kék és a sárga keveréséből jön létre, így elegyedik benne a hideg és a meleg, az ég és a föld, a test és a lélek kettőssége.

Az arany

Az arany ragyogása szintén elválaszthatatlan az év végi ünnepektől, amelyek általában gazdagságban, pompában telnek. Az arany napfény, a hatalom, a halhatatlanság, a bőség, sőt a luxus színe, amely a dicsőség, az elegancia, a bölcsesség mellett az önhittség szimbóluma is. Ragyogása elvarázsol, de akár el is vakíthat, meg is szédíthet, így nem árt csínján bánni vele.

A csillogó arany képes jókedvre deríteni, elűzi a félelmet, a bizonytalanságot és inspirálóan hat, miközben felerősíti az intuícióinkat.

Az ezüst

Az ezüst, akárcsak az arany a tündöklés és a gazdagság jelképe az év végi ünnepek idején. Ám míg az arany inkább meleg fénnyel ragyogja be a teret, addig az ezüst egyfajta hűvös érzetet kelt, ezzel is erősítve a téli hangulatot. Az ezüst a holdfény, a nőiesség, a tisztaság és a luxus színe, amely fehér fénnyel árasztja el a környezetét, emellett pedig fokozza bennünk a józanságot, a becsületességet, logikus és nyugodt gondolatokra, valamint tettekre késztet.

---

Szerző: Mónimóni

Még több ilyen cikket szeretnél?

Iratkozz fel hírlevelünkre


Kosár

Végösszeg: 0 Ft
Vásárlás folytatásaPénztárhoz