Barion Pixel

Milyen jelentést hordoznak az ősz színei?

Az, hogy a világ színes, teljesen magától értetődő a legtöbb egészséges ember számára. Az ég kék, a fű zöld, a citrom sárga.

Milyen jelentést hordoznak az ősz színei?


Színes körülöttünk minden és mindenki, egyes árnyalatokhoz pedig – kultúrától függően – egyéb képzeteket is társítunk: például a fekete a gyász színe, míg a menyasszonyok általában fehérbe, azaz a tisztaság és ártatlanság színébe öltöznek az esküvő napján. De vajon milyen szimbolikus jelentéssel bír a bordó vagy a barna? Mert akár hisszük, akár nem, minden szín mögöttes tartalommal (is) rendelkezik.

Lássuk is, mit üzennek az ősz árnyalatai!

A színek aktívan hatást gyakorolnak ránk, méghozzá mind fizikai, mind lelki, mind érzelmi szinten, nem véletlen, hogy a kórházakban előszeretettel alkalmazzák a zöldet, amely nyugtat, pihentet, valamint erősíti bennünk a védelem és a biztonság érzetét is.

De vajon mit üzennek az ősz színei?

Ősszel a természet markáns változásokon megy keresztül, s ez bizony mindannyiunkra hatást gyakorol. Az idő egyre hűvösebbé válik, a napsütéses órák száma csökken, a környezetünkben pedig megjelennek az évszakra jellemző színek: a rozsdabarna, a piros, a narancs, a sárga és a szürke.

A barna szín

A barna a föld színe, az állandóságé és az elégedettségé. Ennek ellenére mégsem túl népszerű ez az árnyalat, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a középkorban a szegénységet és az evilági hívságokról való lemondást is szimbolizálta – így lett több szerzetesi rendben barna a szentéletű atyák öltözéke. Ma persze ez utóbbi, mögöttes tartalom már kiveszőben van és sokkal inkább a termékenység, a gondoskodás, a szorgalom és a megbízhatóság kapcsolható hozzá.

akril festék ősz

A sárga szín

Azt hallva, hogy sárga, sokaknak az irigység jut az eszükbe. Elönt valakit a sárga irigység – szokták mondani. Holott a sárga inkább pozitív mintsem negatív érzeteket és jelentéseket hordoz. A sárga a nap, a melegség színe, ennek köszönhetően pedig jókedvet, derűt, optimizmust hordoz magában. Ráadásul nagyon figyelemfelkeltő árnyalat is, amely hatalmat és erőt kölcsönöz a viselőjének, az otthonunkat pedig energiával tölti fel, élettelivé varázsolja.

színek és jelentésük kreativestek.hu

A piros szín

A pirossal kapcsolatban legtöbben a vérre asszociálnak, ennek köszönhetően pedig a piros és a különféle árnyalatai nagyon erős jelentést hordoznak. Elsősorban az élet és a halál színe ez, ebből fakadóan pedig az erőé is – hiszen, aki élet és halál ura, az nagy erővel bír. Ugyanezen a gondolatmeneten haladva tovább a piros a hatalom, a becsvágy és a magabiztosság szimbóluma is – nem véletlen, hogy az emberek egy része érzi úgy, hogy „sok” számukra ez az árnyalat és mind a megjelenésüknél, mind a környezetükben kerülik. Pedig a piros nagyon ösztönző tud lenni, képes motiválni és energetizálni, arról nem is beszélve, hogy a szerelem és a szenvedély is erősen kötődik ehhez az árnyalathoz.

A narancssárga szín

Ősszel a természet egyik legmeghatározóbb színe a sárga és a piros mellett a két szín keverékéből létrejövő narancssárga. Ez az árnyalat nagyon érdekes, mert nem csupán vizuálisan, de bizony hatásában is ötvözi a sárgát és a pirossal, így éppen úgy benne rejlik a piros tüzes energiája, mint a sárga szelíd derűje. A narancs így leginkább az életkedv, a vidámság, a vágy színe, de ott rejtőzik benne a fiatalság, a túlzó energiák és a könnyelműség is.

akril őszi színek

A szürke szín

Bár az őszt az élénk színekkel szokás leginkább azonosítani, ne feledkezzünk meg róla, hogy minél inkább közeledünk a tél felé, annál inkább fakulnak a csodásan vibráló színek a természetben, és egyre inkább szürkébe hajlik körülöttünk a táj – amelyet általában az öltözködésünk és a hangulatunk is követ. A november sok esetben már tényleg csupa szürkeség, ez a szín pedig magával hozza a melankóliát, az unalmat, a fásultságot és az egyhangúságot. Még szerencse, hogy a december már a karácsonyi készülődésről szól, amely messzire űzi a szürkeséget, hogy helyet adjon a várakozás örömének, valamint a ragyogóbbnál ragyogóbb árnyalatoknak.

Ha te is szívesen kísérleteznél az ősz színeivel és készítenél néhány DIY dekort erre az időszakra, nézz körül akrilfestékkínálatunkban, ahol megtalálhatod az őszi színek egész kavalkádját.

---

Szerző: SZMóni

 Kosár

Végösszeg: 0 Ft
Vásárlás folytatásaPénztárhoz