Barion Pixel

Bakancsfelújítás akrilfestékkel – ints búcsút a lerúgott cipőorrnak!

Veled is megesett már, hogy egy rossz mozdulatnak köszönhetően lerúgtad, megkarcoltad a kedvenc bakabcsod orrát? Ugye milyen bosszantó? Sőt, elkeserítő! Ilyenkor adódik a kérdés, mi legyen szegény lábbelivel?

Bakancsfelújítás akrilfestékkel – ints búcsút a lerúgott cipőorrnak!


Kidobni nincs szíved, de lehúzott orral viselni sincs kedved. Nos, ilyenkor jön az akrilfesték, amellyel csodás módon újjávarázsolhatjuk kedvencünket.

Nem vagyok egy nagy DIY mester, viszonylag ritkán állok neki saját kezűleg barkácsolni, alkotni, ám akadnak olyan helyzetek, amikor ki kell lépni a komfortzónánkból és meg kell próbálkoznunk új dolgokkal. Nálam akkor jött el ez a pillanat, amikor a kedvenc bakancsomat tönkretettem, ugyanis néhány rossz mozdulatnak köszönhetően csupa karc lett az orra. Nagyon szerettem ezt a cipőt, ám a sérülés miatt maximum a játszótérre vettem fel ezután, holott – szerintem - ez a kissé csillogós darab többre volt hivatott. Aztán szembejött velem egy blogbejegyzés, ami arról szólt, hogyan tegyük egyedivé az ovis, sulis tornacipőket textilfestékkel… és ekkor megindult a vezérhangya a fejemben. Miért ne lehetne a bakancsomat is befesteni és így új életre kelteni?

bakancs felujítás akril festékkel

bakancs felujitás akril festékkel

Így újítsd fel a bakancsodat akrilfestékkel

És lehetett! Ugyan nem textilfestékkel, ahogyan eredetileg képzeltem, hanem akrilfestékkel, ahogyan ezt egy igazi szakértőtől megtudtam. Nem is kellett több, egy nyugis délutánon neki is kezdtem a felújításnak, amelyhez sem jártasság, sem speciális eszközök nem kellettek, mi több, nagyjából 10-15 perc alatt el is készültem a nagy művel!

Mire lesz szükség a bakancs felújításához?

De lássuk, mire is volt szükségem a felújításhoz:

 • lerúgott orrú bakancs
 • a cipő színéhez igazodó akrilfesték (az én bakancsomhoz az AT18-as festék illett)
 • megfelelő színű csillámpor (mivel az én bakancsom eleve csillámos volt, ezért a 008 ezüst hexagonális poliészter glittert használtam)
 • puha rongy (én egy régi textilpelenkát fogtam be)
 • újságpapír
 • mosogatószivacs
 • befőttesüveg teteje
 • alkohol

Bakancsfelújítás lépésről lépésre

 1. Legelőször megtisztítottam a bakancsot egy tiszta, száraz, puha ronggyal.
 2. A száraz törölgetés után a rongy egyik csücskét átitattam alkohollal (gyógyszertárban kapható) és azzal is átsimítottam a bakancsot, hogy zsírtalanítsam, így ugyanis jobban fog tapadni rajta a festék. Nem kell tocsognia az alkoholban, csak fussunk át rajta.
 3. A munkafelületet letakartam egy réteg újságpapírral, hogy ne kenjek össze semmit.
 4. Egy befőttesüveg tetejébe nyomtam egy kevés akrilfestéket.
 5. A festékbe beleszórtam egy kiskanálnyi ezüstös csillámport, mivel az én bakancsom eleve ilyen anyagból készült, ám akinek sima bakancsa van, az hagyja ki ezt a lépést.
 6. A mosogatószivacsból ollóval levágtam egy darabkát, mivel a nagy szivaccsal szerintem nehezebb dolgozni.
 7. A szivacsot belemártottam a csillámos akrilfestékbe és nyomkodó mozdulatokkal elkezdtem felhordani a bakancs orrára.
 8. Mivel nem találtam elég csillogósnak az eredményt, szórtam egy kis glittert pluszban a szivacsra és ezt is belenyomogattam külön a még festéktől nedves cipőorrba.
 9. Amikor az összes karcolást és sérülést eltüntettem, valamint a csillogást is megfelelőnek ítéltem, félretettem a bakancsot száradni. Télen érdemes a befestett cipőt a radiátoron pihentetni egy éjszakán át, mert így a hőkezelést is kipipálhatjuk, ami tartósabbá teszi az eredményt.
 10. Másnap egy impregnáló spray-vel kezeltem a kész remekművet, hogy a festés még ellenállóbb legyen.

TIPP1: Amikor a cipőt a felújítás előtt megtisztítjuk, akár vizet is használhatunk hozzá, ekkor azonban ügyeljünk rá, hogy a festésnél a bakancs már teljesen száraz legyen!

TIPP2: Ne csak a karcolásokat fedjük be, hanem úgy oszlassuk el a festékréteget a bakancson, hogy ne maradjon éles határ az eredeti anyag és az festett felület között. Ha kell dolgozzuk át kicsit az egész cipőt a festékkel, legalább felfrissül teljes egészben.

TIPP3: Én fekete akrilfestéket és ezüstös csillámokat használtam, de bevallom, hogy a kettő, összekeverve nem hozta a kívánt eredményt. Ennek oka, hogy a fekete festék elnyeli a glittert és nem lesz igazán csillogó a hatás. Szóval, ha ti is valódi ragyogásra vágytok, akkor mindenképpen erősítsetek rá a csillámozásra a fent leírt módon.

Ugye milyen egyszerű? Te se dobd ki lerúgott orrú kedvenc cipődet, tegyél egy próbát a megmentésére! Sőt ezzel a módszerrel akár a megunt lábbeliket is fel lehet dobni semmi perc alatt!

---

Szerző: Mónimóni

Még több ilyen cikket szeretnél?

Iratkozz fel hírlevelünkre


Kosár

Végösszeg: 0 Ft
Vásárlás folytatásaPénztárhoz