Barion Pixel

Ötletek DIY kaspókra és esős délelőttök hasznos eltöltésére a vakáció alatt

Most, hogy a nyakunkba szakadt két és fél hónap nyári szünet a gyerekekkel, próbálunk minden szükséges otthoni feladatot kicsit úgy csinálni, hogy ők is részt tudjanak benne venni, és még élvezzék is. Nem árulok el senkinek nagy titkot annak, aki hasonló cipőben jár: a feladat nem egyszerű.

Ötletek DIY kaspókra és esős délelőttök hasznos eltöltésére a vakáció alatt


Szóval, adódott nálunk otthon néhány kétségbeesett átültetésért könyörgő szobanövény, és négy szorgos kezecske, viszont kaspó az átültetéshez egy sem, leszámítva a legegyszerűbb, már sokat látott cserepeket, amiknél azért kicsit dekoratívabb megoldást kerestünk.

Nem is értem, hogy ez eddig, hogy nem jutott eszünkbe, hiszen mi mindent lefestünk, de a cserepek biztonságban voltak…eddig :)

fluid art öntészet

A legegyszerűbb és legszórakoztatóbb módszer cserép festéséhez(is): fluid art

Ötletünk volt bőven, de azért gyerekekkel általában a megvalósíthatóság és az élmény szűk keresztmetszetére törekszünk, így a legkézenfekvőbbel kezdtünk: a fluid art festéssel. Ez a módszer végtelenül egyszerű, és még annál is látványosabb, egszerűen festéket kell önteni a cserépre. Lehet közvetlenül a flakonból is, amihez nagy segítség egy úgynevezett csőrös flakon, de lehet egy pohárba rétegezni, majd ráborítani.

fluid art festészet

A készre kevert fluid art festék a legjobb választás, hiszen olyan állagú, hogy szépen terül, ecset nélkül is tökéletesen eloszlatható a felületen, sőt kifejezetten ecset nélküli öntésre van optimalizálva. Tulajdonságait tekintve a fluid art festék is akrilfesték, így kültéren is bírni fogja az időjárás viszontagságait.

Mi a következőképpen dolgoztunk:

  • Első lépésként a cserép alján lévő lyukat leragasztottuk, hogy ne tudjon a festék belefolyni.
  •  Ezután a cserép alá tettünk jó sok újságpapírt, amire a fölösleges festék folyhat. Egyébként ez a technika meglepően kevés festéket igényel, nekünk egy fél dl-es pohár festék elég volt közepes méretű cserépre (persze csak akkor, ha nem folyik el feleslegesen).
  • Az előkészületek után jöhetett a színválasztás! Együtt kiválasztottunk 4-5 színt, majd ezeket egy fél dl-es pohárba rétegeztük egymás után. A sorrend tetszőleges, lényeg, hogy mindegyik szín többször is „sorra kerüljön”.
  • Amikor ezzel készen voltunk egy hirtelen mozdulattal ráborítottuk a fejjel lefelé állított cserepre. Az sem tragédia, ha egyik vagy másik szín túlságosan dominál, egyrészt azért, mert ennél a technikánál a végeredmény csak akkor látszik igazán, ha az összes festék lefolyt a felületről, - a teljes száradás pedig akár egy hét is lehet, attól függően mennyi festéket vittünk fel-, másrészt mi simán belenyúltunk utólag is, azzal a színnel, amiből kevesebb volt (ezért is szuper a csőrös flakon!).

A fluid art-os bemelegítés után jöhetett a következő technika:

akrilfestékkel festettünk mintákat a cserepekre. A kedvencünk a katicabogaras volt, amilyen egyszerű, olyan jópofa, hiszen a katicákat az apró ujjacskák nyomdázták piros festékkel a cserépre, ezután már csak a pöttyök és csápok hiányoztak. Ahhoz, hogy igazán érvényesüljenek a piros katicabogarak először lealapoztuk fehérre a cserepet, amihez mindenképpen fedő akrilfestéket javasolnék – és nem csak a fehér színből, hanem lehetőség szerint a többiből is-, hogy kellőképpen fedje a cserép eredeti viszonylag sötétebb színét. A katicás után még készült egy méhecskés és egy felhőmintás cserép is. Mindegyiket igazán egyszerű volt elkészíteni, és a végeredménnyel is nagyon elégedettek vagyunk.

diy cserép akril

 


+1 tipp: miután megszáradt a festék biztos, ami biztos alapon egy átlátszó lakkréteg került zárásként a felületre, így tartósabb is, szebb is, és könnyen áttörölhető egy nedves ronggyal, ha az ültetés-locsolás során koszos lenne. Ehhez vizes bázisú acryl lakkot használtunk, ami könnyen eltávolítható az ecsetből, csak simán ki kell mosni belőle vízzel, mielőtt beszáradna.

Nagyon élveztük a festést, ráadásul a felhasznált agyagcserepek párszáz forintos kiadást jelentenek csak, ha valakinél éppen nincs kéznél otthon. Már megrendelés is érkezett további példányokra, így egy-két esős nyári napunk már biztosan hasznosan és gyorsan telik majd el :)

---

Szerző: LAnna

 

Még több ilyen cikket szeretnél?

Iratkozz fel hírlevelünkre


Kosár

Végösszeg: 0 Ft
Vásárlás folytatásaPénztárhoz