Barion Pixel

Printex adalékanyagok (lassító, sűrítő)

Miközben a festékfelhasználók az általuk megkedvelt anyagokkal alkotnak, gyakran szembesülnek különböző kihívásokkal, melyekre szeretnénk két új termékkel megoldást kínálni.

Printex adalékanyagok (lassító, sűrítő)


A leggyakrabban felmerülő igény az, hogy az alkotás folyamatában sűrűbb festékre lenne szükség, máskor pedig kedvezőbb lenne, ha az anyag lassabban száradna, ezzel kényelmesebb munkatempót, vagy a javítás lehetőségét lehetővé téve. A megoldásunk erre a különböző festéktulajdonságokat befolyásoló adalékok alkalmazása. A jelenleg bevezetésre kerülő két adalékanyagunk a Printex S3 Sűrítő, valamint a Printex LA Lassító adalék néven érhető el.

Printex S3 (sűrítő)

Gyakran felmerülő kérdés tehát, hogy mit tehetünk, ha sűrűbb festéket szeretnénk? Milyen esetekben lehet egyáltalán szükség sűrűbb festékre? A sűrűbb anyag jól jön, ha vastagabb rétegben szeretnénk felhordani az anyagot a felületre, jobban fedő réteget szeretnénk, vagy akár profibb festők, -esetleg kísérletező kedvű amatőrök esetén-, ha a képen a festőkéssel vagy ecsettel textúrált felületet, 3D-s hatásokat szeretnének létrehozni.

Ez akkor lehet nagy segítség, ha ötvözni szeretnénk az olajfesték kedvező tulajdonságait, az akrilfestékével, vagyis szeretnénk a jóval egyszerűbb felhasználású akrilfestékkel, olajfestékekkel festett felülethez hasonlító végeredményt kapni. Ahhoz, hogy mindenki kedve szerint elérhesse a számára tökéletes állagú alapanyagot a Printex S3 Sűrítőt ajánljuk. Ez az adalékanyag egyaránt használható fluid art, akril, textil vagy akár krétafestékhez. Adagolása szükség szerint egy pár csepp a sűrítendő festékhez öntve, melyet alaposan elkeverünk és 5-10 perces pihentetés után újabb átkeveréssel megbizonyosodunk arról, hogy a kívánt állagot értük el. Ahhoz, hogy a sűrítő kifejtse hatását némi időre van szükség. Amennyiben a sűrítőt túladagoljuk, állás után a festék sokkal sűrűbb lesz, mint szeretnénk, ezesetben célszerű a még hígítatlan eredeti festéket hozzáadni a túlsűrített anyaghoz, de akár vízzel is hígíthatunk. A sűrítés tehát némi figyelmet igényel, de nem szabad megijedni, célszerű kezdésnek kisebb mennyiségekkel próbálkozni.

Printex LA (lassító adalék)

Amikor elkészült a kívánt sűrűségű festék, máris találkozhatunk egy újabb kihívással: ahhoz, hogy tovább lehessen dolgozni, a sűrített festékkel szükségünk lehet egy úgynevezett lassítóra, amivel befolyásolni tudjuk a festék száradását.

A száradási idő lassítása kulcsfontosságú lehet olyan esetekben, ha az általunk használt anyag túl gyorsan szárad, ezzel kényszerűen felgyorsítva az alkotás folyamatát. Ha tehát szeretnénk saját, lassabb tempóban dolgozni a festékkel, esetleg többször belenyúlni, javítani a festett felületet a Printex LA Lassító adalék lehet segítségünkre, mely alkalmas az összes vizesbázisú festék száradásának lassítására - jóllehet a fluid art alkotásokkal szemben általában nem merül fel ez az igény, hiszen eleve lassú a száradási idő. A lassítóadalék túladagolása ragacsos, kenődő, túl lassan, vagy egyáltalán meg nem száradó felületeket eredményez, ezért nagyon fontos, hogy tartsuk be a maximum 3%-os adagolást, illetve előzetes kísérletekkel győződjünk meg arról, hogy a lassított festék az előzetesen elvárt tulajdonságokat mutatja-e.

Mindenkinek szeretettel ajánljuk új termékeinket, aki szívesen kísérletezik, aki nem szeretne új festékeket vásárolni, hanem a meglévők tulajdonságait szeretné kicsit a saját igényeihez optimalizálni.

---

Szerző: Acellákura

Még több ilyen cikket szeretnél?

Iratkozz fel hírlevelünkre


Kosár

Végösszeg: 0 Ft
Vásárlás folytatásaPénztárhoz