Barion Pixel

3+1 ok, miért is jó alkotni

Alkotni már az egészen kicsi gyerekek is nagyon szeretnek: firkálni, festeni vagy gyurmázni. Élvezik a színek, formák kavalkádját, és hogy a saját kis kezükkel létrehoznak valami újat. Az alkotás azonban nem csupán gyerekként örömforrás, hanem felnőttként is az.

3+1 ok, miért is jó alkotni


Sőt az önfeledt öröm mellett számos egyéb pozitív hatással is bír ez a fajta tevékenység.

Az alkotást a legtöbben valahogy a művészetekkel és a művészekkel szokták azonostani, holott alkotni, új dolgokat létrehozni bármelyikünk tud. Alkotni ugyanis annyit tesz, hogy a saját kezünkkel teremtünk valami olyasmit, ami addig nem létezett. Sőt, még ennél is továbbmennék, hiszen alkotás az is, ha valami meglévő dolgot alakítunk, formálunk át, teszünk másmilyenné – például, ha egy megunt bútordarabot varázsolunk újjá.

Hogyan hat ránk az alkotás

Az alkotásnak tehát sok módja van: festhetünk, szobrászkodhatunk, írhatunk könyvet, készíthetünk használati tárgyakat és még sorolhatnánk. Ilyenkor valamilyen produktumot hozunk létre, amelynek az elkészülte örömet okoz, de vajon milyen egyéb hatással van ránk, ha alkotunk.

Elűzi a stresszt

fluid art festmény

Manapság mindenki rohan, mindenki ideges, mindenkinek be van táblázva az egész napja. Állandóan készenlétben vagyunk, hiszen a mobilok segítségével bárhol, bármikor elérhetnek minket mások, így nem túlzás azt mondani, hogy az embernek egy csepp nyugalma sincs. Nem is csoda, hogy szinte mindenki kész ideggóc és tobzódik a stresszben.

Az alkotás azonban ezen is segít. Bár nem fordítja vissza az idő kerekét és nem kapcsolja ki a mobilunkat – mi egyébként megtehetjük! -, mégis amikor alkotunk, olyan elmélyült állapotba kerülünk, amely nagyban képes csökkenteni a bennünk felgyűlt feszültséget. Ilyenkor ugyanis egyetlen dologra koncentrálunk, az alkotásunkra és szinte teljesen kikapcsoljuk a külvilágot, valamint a nyugtalanító gondolatokat.

Gyógyítja a testet és a lelket

Akár hisszük, akár nem, az alkotás nem csupán a stresszt oldja, de bizony a lelkünkre, elménkre és a testünkre is pozitívan hathat – mi több, gyógyíthat is. Ennek oka, hogy a kreatív alkotás során rengeteg olyan változás zajlik le bennünk, amelyek jó irányba befolyásolják a lelki és fizikai folyamatainkat. Utóbbira jó példa, hogy a koncentráció hatására a szívverésünk lassul, a pulzusunk csökken, a légzésünk sokkal egyenletesebbé válik. Az egész test elcsendesedik, az idegeink pedig kisimulnak, sőt aki igazán belemerül az alkotásba, az akár meditatív állapotba is kerülhet.

élményfestés fluidart

Nem véletlen, hogy már az ókorban is használták a művészetet, mint terápiás eszközt. Az elme és a lélek gyógyítása pedig azért lehetséges az alkotás során, mert ilyenkor kifejezhetjük, sőt ki is adhatjuk magunkból a negatív vagy zavaró érzéseket, s így megnyugvást találhatunk. Ezért is egyre népszerűbbek az úgynevezett művészetterápiák.

Növeli az önbizalmat

Valaminek a megalkotása során a semmiből hozunk létre egy teljesen új dolgot vagy egy már meglévőből készítünk egy másikat. Teremtünk! Valaminek a teremtőjévé válni pedig egyrészt rendkívül jó érzés, másrészt viszont a saját magunkba vetett hitet is erősíti – hiszen képesek voltunk rá. Az alkotás eleinte természetesen párosulhat némi bizonytalansággal: Vajon jól csinálom-e? Vajon végig tudom-e vinni a folyamatot? Vajon milyen lesz az eredmény? Vajon tetszeni fog-e másoknak is? Ám minél több időt töltünk az adott, kreatív tevékenységgel, ezek a kérdések annál inkább jelentőségüket vesztik. Mert már tudjuk, hogy képesek vagyunk rá, hogy a teremtő erő bennünk lakozik – ez és a vele kéz a kézben járó sikerélmény pedig nagyban növeli az önbizalmunkat.

fluid art stressz oldás

Új megvilágításba helyezi a dolgokat

Veled is előfordult már, hogy egy adott problémára vagy nyugtalanító gondolatra nem találtál megoldást, választ? Folyamatosan ekörül jártak a gondolataid, de csak nem sikerült megvilágosodnod? Nos, az alkotás akár az ilyen szituációkban is segíthet. Mivel a kreatív tevékenységek közben szinte teljesen ellazulunk és kikapcsolunk, így nem ritka, hogy ilyenkor jön a már régóta várt „Aha-felismerés”, azaz a megvilágosodás egy-egy régóta fennálló probléma kapcsán. Mivel az alkotás során eltávolodunk a minket foglalkoztató dolgoktól, így sok esetben teljesen más perspektívába is kerülnek ezek a kérdések, szituációk és a szemléletváltás új megoldásokat is felvethet.

Érdemes tehát kipróbálni magunkat a különféle kreatív tevékenységekben! Remek lehetőség például egy fluid art festmény elkészítése, amely sem gyakorlatot, sem szaktudást nem igényel, mégis csodás dolgokat hozhatunk létre némi festék és egy farostlemez segítségével, miközben megtapasztalhatjuk az alkotás testre, lélekre és elmére gyakorolt pozitív hatásait.

*A bejegyzésben található fotókon egy ’Chameleon cells’ elnevezésű fluid art technikával készült kép készítésének néhány lépése látható. A kép megalkotásához Printex FluidArt festéket (F12 fekete, F13 fluo sárga, F14 fluo narancs, F15 fluo pink, F16 fluo zöld, F18 fluo kék), szilikon olajat és 25x25 cm-es MDF lapot használtunk.

---

Szerző: SZMóni

 

Még több ilyen cikket szeretnél?

Iratkozz fel hírlevelünkre


Kosár

Végösszeg: 0 Ft
Vásárlás folytatásaPénztárhoz