Barion Pixel

Tojásfestés egyszerűen és gyorsan - akrilfestékkel

A húsvéti készülődés nem az igazi tojásfestés nélkül, ami egyrészt ugye dekorációs célokat szolgál, másrészt, a húsvét hétfői locsolkodás egyik legfontosabb kelléke is - természetesen csak a pálinka után :) . De vajon ki festett már tojást akrilfestékkel?

Tojásfestés egyszerűen és gyorsan - akrilfestékkel


Sokszor sokféleképpen festettünk már tojást...

– volt, hogy külön erre a célra szereztünk be speciális festékeket, és egyéb kellékeket -, de valahogy egyik sem vált be igazán. A legkézenfekvőbb megoldás legtöbbször az „orrunk előtt” van, csak éppen nem jut eszünkbe. Ahogy nekem sem jutott eszembe, hogy teljesen egyszerű, hétköznapi akrilfestékkel fessünk tojást, pedig pont a sokoldalúsága miatt, nálunk mindig van kéznél.

tojás festés akril festékkel

Húsvéti tojás kicsit másképp

Ráadásul a tojásfestés alatt nem csak a sima, hagyományos tyúktojást értem, mivel mi szívesen használunk hungarocellből vagy fából készült tojásokat, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem törékenyek, és azonnal mindenféle előkészítés nélkül lehet őket festeni. Az akrilfesték nagy előnye, hogy mindhárom felületre tökéletesen alkalmazható, egyszerűen kezelhető, gyorsan szárad, jó állagú, nem túl „vizes”, nem is túl sűrű és főleg, hogy mindig kéznél van, szóval egy igazi jolly joker.

Így készíts húsvéti tojást akrilfestékkel

Először fán próbáltunk ki az akrilfestéket, egy fedő színű alapot választva, de a transzparens, vagyis átlátszó színek is szépen fednek két rétegben. Bármilyen felületet is szeretnénk megfesteni, azt első lépésben meg kell tisztítani, zsírtalanítani, hogy a festék megfelelően tapadjon. Ennek egy fa alapnál kevésbé van jelentősége, egy tyúktojásnál sokkal inkább.

Tojást, vagy tojásalakú formát lefesteni nem egyszerű, hiszen forgatni kell, hogy mindenhova jusson a festékből, de szerencsére az akrilfesték percek alatt szárad, így nem fenyeget az a veszély, hogy belenyúlunk, vagy elmaszatoljuk a már lefestett részt forgatás közben. Ennek ellenére hungarocell vagy kifújt tyúktojásnál egy hurkapálca nagy segítség lehet, amire a tojást „felszúrhatjuk”, így megfelelően hozzáférünk mindenhol.

Ami a mintákat illeti, mi ugyan az egyszerűbb verzióknál maradtunk, ám aki kicsit bonyolultabbra vágyik, az akár fel is rajzolhatja előre, de minták nélkül, egyszínűre lefestve is nagyon jól mutatnak a tojások.

+ 1 tipp: Aki szeretne valami extrát belevinni, és úgy érzi, hogy ehhez nincs kézügyessége, annak nagyon ajánlom a glittereket, mivel elképesztően látványos hatást érhetünk el, ha némi csillámport szórunk a még nedves festékbe. A glittert célszerű előkészíteni, hogy a száradás előtt fel tudjuk vinni a felületre. Finom mozdulatokkal, mintha sót szórnánk, egyenletesen el tudjuk oszlatni, de bele is lehet forgatni, akár csak a tojás tetejét a glitterbe.

Ha már úgysem tudjátok, és persze nem is akarjátok megúszni a tojásfestést, akkor próbáljátok ki ezt a – szerintem lehető legegyszerűbb - technikát, egy szuper festékkel, ami húsvét után is remek szolgálatot tehet, hiszen az akrilfesték egész évben segítőtársunk lehet a kreatív tevékenységeknél.

---

Szerző: LAnna

 

Még több ilyen cikket szeretnél?

Iratkozz fel hírlevelünkre


Kosár

Végösszeg: 0 Ft
Vásárlás folytatásaPénztárhoz