Barion Pixel

Fluid Art - Epoxi gyanta (clear resin) tippek, trükkök

A Fluid Art epoxi gyanta víz tiszta réteget eredményez, amivel még izgalmasabbá tehetjük festményünket (a képet nem csak védjük, hanem különleges csillogó felületet adhatunk neki, a színvilágot még inkább kiemeli). A termék használata pár szabály betartása mellett nagyon egyszerű.

Fluid Art - Epoxi gyanta (clear resin) tippek, trükkök


Fontos, hogy betartsuk a két epoxi komponens, gyártó által előírt keverését,

melyhez szükségünk lesz egy gramm pontosságú mérlegre. A nálunk megvásárolható kiszerelés 400gr A és 160 gr B komponens azaz összesen 560gr. A keverési arány 100:40- hez, tehát például:

 • 400gr A komponens - 160gr B komponens
 • 200gr A komponens - 80gr komponens
 • 100gr A komponens - 40gr B komponens
 • 50gr A komponens - 20gr B komponens

fluid art epoxi gyanta

Kiadósság

A szükséges anyagmennyiség kiszámítása egyszerű térfogatszámítás: pl egy 25x25-ös lap esetén, 0.2 cm-es anyagvastagsággal számolva, 25x25x2=125, vagyis (összesen) 125 gramm  anyagra van szükségünk, ha a felület tökéletesen sík.

Amennyiben a felületünk nem egyenletes, több anyagra lesz szükség. Az előkészítést követően azonnal önthető a műgyanta, a keverés során képződő buborékoktól nem kell tartanunk, az öntés után a száradási idő alatt távozni fognak az anyagból.

Az epoxi réteg öntésének menete a követező:

 • Készítsük elő a tökéletesen száraz fluid art képet; zsírtalanítsuk a felületet pl. ablaktisztító folyadékkal, hogy az esetleges szilikonnyomokat eltávolítsuk. Finom mozdulatokkal dolgozzunk, ne dörzsöljük, nehogy feloldja a festéket a tisztítószer.
 • Hagyjuk megszáradni a zsírtalanított képet. Hajszárítóval tudjuk gyorsítani a folyamatot.
 • A megszáradt képet ragasszuk körbe másfél cm széles, lehetőleg vízálló festőszalaggal, hogy a gyanta ne tudjon lefolyni a képről. A festőszalagnak értelemszerűen egy peremet kell tehát alkotnia a kép szélén.
 • Az előkészített lapot helyezzük tökéletesen vízszintes felületre, majd öntsük rá az elkészített keveréket. A gyanta keverék önterülő, ennek ellenére nehezen jut be minden sarokba, ezért a terülést segíthetjük, például festőkéssel.
 • Várjunk pár percet, közben ellenőrizhetjük, hogy a felületen nem képződtek-e kráterek, az esetleges hibák javíthatók, az első nagyjából 20 percben. Az anyag eloszlatásánál használt festőkést használhatjuk ebben az esetben is.
 • Újabb fél óra elteltével fejtsük le a festőszalagot annak érdekében, hogy a gyanta ne képezzen peremet a festmény szélén, hanem szépen terüljön a széleken.
 • Nagyjából 12 óra elteltével az anyag térhálósodik, sima, üvegszerű felületet képez, de az epoxy bevonat tökéletes térhálósodásához szükséges még egy utólagos hőkezelés: 40C-60-on (pl egy forró radiátoron) 4-6 óra kell ahhoz, hogy a kép felülete elérje a tökéletes karc, és tisztító vegyszerekkel szembeni ellenállóságot.
 • Amíg meg nem száradt a gyanta, addig alkohollal, észterhigítóval letörölhető, miután megszáradt a kép szélén képződő élesebb peremek egy durvább smirglivel csiszolhatók.
 • Az öntéshez használt eszközeinket szintén alkohollal vagy, észterhigítóval tisztíthatjuk meg a kikeményedés előtt, amint megszilárdult az anyag már csak lekaparni lehet a felületről.

Ez a gyanta egy úgynevezett „bevonó epoxy gyanta”, ami azt jelenti, hogy a maximálisan ajánlott öntött rétegvastagság 6 milliméter. Miután a gyanta nem tartalmaz illékony komponenst, így az öntött anyag mennyisége száradás után sem fog csökkenni. A Fluid Art epoxi gyanta térhálósosdása egy hőtermelő folyamat, ha vastagabb réteggel próbálkoznánk a termelődő hő megmozdítaná a fluid art felületén lévő festéket és homályos felületet kapnánk. Amennyiben vastagabb réteget szeretnénk, akkor vagy több rétegben öntjük a gyantát, vagy egy másik, ugynevezett öntőgyantára van szükség.

epoxi gyanta

Mi történik akkor, ha nem vagyunk elégedettek a kialakult felülettel?

(pl ha túl kevés gyantát használtunk, így nem terült el egyenletesen)

Egy újabb réteggel tudjuk korrigálni a képünket. Ezúttal már csak egy minimális rétegre van szükség, hiszen sima felületre öntünk. A folyamat tehát ugyanaz, mint első alkalommal, picit kevesebb gyantával. Amellett, hogy kijavítottuk az esetleges hibákat meglepetésben lesz részünk, mert a két gyantaréteg találkozásánál kicsit másképp fog törni a fény, emiatt egy térhatású képet kapunk. Ha mindezt pedig még egyszer megismételjük, a térhatás még intenzívebb lesz, különböző szögből más-más látványt kapunk.

A gyanta színezése

Alapvetően valószínűleg azt szeretnénk, hogy maga a kép érvényesüljön, egy színezett gyanta pedig ezeket a hatásokat elfedi. Ugyanakkor hozzáadhatunk plusz effektet a festményünkhöz, ha a gyantarétegbe - főleg a többszöri öntés esetén- nagyon kevés poralapú gyöngyházpigmentet keverünk. Ezzel a módszerrel egy plusz effektet kap a festmény, nem eltűntetve az eredeti színeket. A túl sok pigment ugyanakkor lefedi a kép felületét, a kevesebb így jelen esetben több.

A Fluid Art epoxi gyanta eltarthatósága

Ha a két komponenst összekeverjük azonnal fel kell használni (max 10 perc). Ha az eggyes komponenseket használat után visszazárjuk az eltarthatóság fél év (sötét helyen, szobahőmérsékleten).

Az epoxi gyanta veszélyes anyag, ezért védőkesztyűben dolgozzunk.

---

Szerző: Acellákura

Még több ilyen cikket szeretnél?

Iratkozz fel hírlevelünkre


Kosár

Végösszeg: 0 Ft
Vásárlás folytatásaPénztárhoz