Barion Pixel

Levélnyomda papírra, fára, textilre

Az őszi levélgyűjtögetésből nem lehet kinőni. A színek és formák annyira gyönyörűek, hogy az ember mindenképpen haza akar vinni belőle, és ha már hazaviszi, szeretné megőrizni is valamilyen formában!

Levélnyomda papírra, fára, textilre


Levélnyomda akrilfestékkel

Na, de mit kezdjünk az összegyűjtögetett levelekkel? Naná, hogy az első, ami eszünkbe jutott, hogy nyomatokat készítsünk az itt-ott, úton-útfélen összeszedett kincsekből. Egyszerűen hangzik, és végül is az is, ám mi rögtön ezen a ponton elkövettük egy hibát. Levélnyomdának ugyanis célszerű nem száraz, az avarból összeszedett, esetleg már otthon kiszárított, préselt levelet használni, hiszen az sérülékeny, könnyen szakad, málik, pereg.

levélnyomda akrilfestékkel

Szóval, ha megvan a (nem száraz!) levelünk, onnan már tényleg egyszerű a dolgunk: a levél visszáját – hiszen így érvényesül a levél erezete - bekenjük akrilfestékkel, majd egy hirtelen mozdulattal a lapra fordítjuk és pár másodpercig rányomjuk. Érdemes figyelni arra, hogy se túl sok, se túl kevés ne legyen a festék a falevelünkön, hiszen a sok festéktől elmaszatolódik a nyomat, kevés festék esetén pedig nem érvényesülnek az apró részletek. Ezt pár próbanyomattal ki lehet tapasztalni, és nincs is szükség hozzá egy kazal levélre, mivel egyet többször is fel lehet használni. Sőt nem is csak lehet, hanem egyenesen kötelező, így ha több színt rétegezünk, szuper színpompás nyomatokat kapunk. Ezzel kísérletezni nagyon szórakoztató, mi készítettünk így színátmenetes, kétszínű, sokszínű nyomatokat, alkottunk új árnyalatokat, sőt keveredtek maguktól is, szóval elmondhatjuk, hogy a nyomatokkal tényleg mesés színeket hoztunk az otthonunkba.

levél nyomda festés

Az őszi napfény megidézése csillámporral

Az őszi falevelekkel való színes nyomdázás remek időtöltés, mi viszont itt nem álltunk meg!  Szerettük volna a gyönyörű fényeket - ahogyan az őszi nap megcsillan a fákon - is valahogyan becsempészni a nyomatokba, erre pedig kiváló megoldásnak bizonyult a csillámporok használata. Szerintem nagyszerűen mutatnak a nyomatokon! Elég csak egy „csipetnyit” a még nedves festékbe szórni és máris tündökölhet a levelünk. Ha biztosra akarunk menni hajlakkal lehet rögzíteni a glittert, hogy ne peregjen le.

És nem csak papírra lehet nyomdázni…

A végeredmény nekünk annyira megtetszett, hogy mdf lapokra is fogunk készíteni ezzel az eljárással levélnyomdát, így az őszi dekorunk állandó részei lehetnek, de akár textilfestékkel vászontáskákra, ruhákra is nyomdázhatunk.

Ráadásul két legyet üthetünk egy csapásra, hiszen a gyerekeket – vagy önmagunkat - is egyszerűbb egy kis őszi sétára rávenni, ha tudják, hogy az általuk talált legszebb, legkülönlegesebb levelek valamilyen formában megmaradnak majd.

---

Szerző: LAnna

 

Még több ilyen cikket szeretnél?

Iratkozz fel hírlevelünkre


Kosár

Végösszeg: 0 Ft
Vásárlás folytatásaPénztárhoz