Barion Pixel

Tippek és tanácsok, amelyekre érdemes figyelni textilfestéskor

A textilfesték a kreativitás területén számos lehetőséggel kecsegtet. Újragondolhatjuk a már megunt ruhadarabjainkat, de az otthonunk felfrissítésében vagy átalakításában is segítségünkre lehet. De mit érdemes tudni a textilfestékekről és magáról a textilfestésről?

Tippek és tanácsok, amelyekre érdemes figyelni textilfestéskor


Sokaktól lehet hallani mostanában,

hogy nem szeretik a tömegtermékeket, ráadásul egyre népszerűbb mind a slow fashion (tudatos, fenntartható divat), mind pedig a DIY (csináld magad), amelyek segítségével nem csupán a környezetünket óvjuk meg – hiszen nem vásárolunk folyamatosan -, de újra tudjuk gondolni, egyedivé tudjuk varázsolni a már megkopott vagy megunt használati tárgyainkat is. Például, ha van egy kissé kifakult pólónk, akkor felfrissíthetjük, az unalmas tucat tornacipőt pedig egyedivé varázsolhatjuk.

textilfesték printex

Hogyan? Hát textilfestékkel!

A textilfesték a kreativitás igazi tárháza, hiszen nem csupán a ruháinkat, de akár a használati tárgyainkat is dekorálhatjuk velük, legyen szó egy vászontáskáról vagy egy díszpárnáról. Textil Art termékcsaládunkat úgy fejlesztettük ki, hogy a festék ecsettel könnyen felvihető bármilyen textilre, így az alkotásnak szinte nincsenek is határai. Ám mielőtt nekilátnánk a nagy ruhatár és lakásátalakításnak, jó ha egy-két dolgot leszögezünk a Textil Art textilfestékekkel kapcsolatban.

textilfestés diy póló

  • 1. A textilfesték abban különbözik minden más festéktől, hogy mosásálló, tehát például egy pólóra felrajzolt minta a mosást követően is az anyagban marad.
  • 2. A mosásállóságot úgy lehet elérni, ha a festéket rögzítjük a textilben. Ezt magas hőfokon tehetjük meg – legegyszerűbben úgy, ha a festék száradását követően a mintát belevasaljuk az anyagba.
  • 3. A textilfestékekből létezik fedő és transzparens, azaz áttetsző változat is.
  • 4. A transzparens típusok élénk színűek, jól pigmentáltak és remekül keverhetőek egymással. Utóbbi esetben tiszta, élénk színeket kapunk, amelyek kissé áttetszőek, így inkább fehér vagy tónusazonos textileken mutatnak jól.
  • 5. A fedő típusok nagyon jól takarnak, így akár fekete anyagra is alkothatunk velük. Ha az árnyalatokat összekeverjük, akkor viszont matt, pasztellszíneket kapunk.
  • 6. A transzparens és fedő színek is keverhetőek egymással, ilyenkor félfedő festék lesz az eredmény.

 

textil festék pólóra

Tippek, tanácsok textilfestéshez

  • 1. Mindig tiszta és gyűrődésmentes anyagra dolgozzunk. A cipőt mossuk ki, a pólót, vászontáskát, egyéb textíliákat vasaljuk is át, hiszen csak a sima, makulátlan felületre lehet szépen festeni.
  • 2. Ha ecsettel festenénk mintát pólóra, párnahuzatra, vászontáskára, akkor a két réteg közé mindenképpen tegyünk például újságpapírt vagy kartonlapot, nehogy a textilen átüssön a festék és megfogja a másik oldalát is.
  • 3. Ha jó a kézügyességünk, alkothatunk rögtön a textilre, ám ha bizonytalanok vagyunk, akkor jobb, ha előtte előrajzoljuk ceruzával a mintát. Így azonnal láthatjuk majd, milyen lesz az eredmény és a festés is egyszerűbb.
  • 4. A Textil Art textilfestékek nagyon gyorsan száradnak, ezért fontos, hogy viszonylag gyorsan dolgozzunk, illetve hogy az ecseteket, ha nem használjuk, azonnal tegyük vízbe. Ebből adódik, hogy a festéshez mindig készítsünk magunk mellé egy edényben vizet.

A festés igazán kreatív folyamat és tényleg csak a képzeletünk szabhat határt

Nem csupán a színekkel és a textúrákkal (fedő,transzparens, félfedő) játszhatunk, de a festés technikájával is. Alkothatunk ecsettel klasszikus módon, nyomdázhatunk szivaccsal, a gyerekek festhetnek kézzel (nagyszülőknek, pedagógusoknak ajándék), de akár lepréselt növények lenyomatát is használhatjuk. Engedjük szabadjára a képzeletünket és hozzunk létre valami frisset, újat és egyedit a Printex Textil Art textilfestékekkel.

---

Szerző: SZMóni

Még több ilyen cikket szeretnél?

Iratkozz fel hírlevelünkre


Kosár

Végösszeg: 0 Ft
Vásárlás folytatásaPénztárhoz