Barion Pixel

Fluid Art alapok – Hogyan kezdj hozzá, mire lesz szükséged?

Vágyakozva figyeled a fluid art-os videókat? Szívesen kipróbálnád ezt az irányzatot, de nincs elég bátorságod, esetleg félsz, hogy az egész lakásod festékben úszik majd? Bizonytalan vagy az alapanyagokkal és a szükséges kiegészítőkkel kapcsolatban? Tarts velünk, mert segítünk biztonságosan belekezdeni az alkotásba és eligazodni ebben az igazán különleges fluidart-világban, amely garantáltan magával ragad, ha adsz neki egy esélyt és kipróbálod.

Fluid Art alapok – Hogyan kezdj hozzá, mire lesz szükséged?


Így készülj elő az első fluidart-öntésedre

Talán a legelső kérdésed az lehet, hogyan készülj elő, hogyan rendezd be az alkotás helyszínét. Mindenképpen olyan helyet válassz, ahol kényelmesen tudsz alkotni, tehát fontos, hogy legyen elég tered.

Hasznos, ha van a közelben kézmosási lehetőség. Ha ez nem kivitelezhető, készíts magad mellé egy nagyobb edényben vizet, valamint papírtörlőt vagy konyharuhát, amit nem sajnálsz, ha festékes lesz. Mivel az MDF lapról a festék le fog folyni, ezért érdemes dobozban vagy tálcán dolgozni (lásd lentebb), illetve olyan helyet választani, amelynek környéke könnyen lemosható, letörölhető, ha mellé cseppenne a festék. A felületek védelmére használhatsz védőfóliát, de akár egy szemeteszsákot is, ha szükséges.

Ne feledkezz el a ruhád védelméről sem. Ajánlott „játszós” ruhában vagy kötényben alkotni. Sajnos a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhat, hogy festékes leszel, így azt javasoljuk, válassz olyan öltözéket, amit nem sajnálsz.

fluid art kezdőknek

Az előkészületek után lássuk, milyen alapanyagokra lesz szükséged a fluid arthoz?

 •  A témával ismerkedőknek és a kezdő alkotóknak a készre kevert fluidart-festékeket (ready-to-use) ajánljuk, mert könnyen, gyorsan lehet velük dolgozni, azaz csodálatos képeket tudunk általuk létrehozni. A visszajelzések alapján a gyakorlott művészek is előszeretettel használják ezeket a termékeket, ugyanis jelentősen meggyorsítják az előkészületeket, így több idő marad magára az alkotási folyamatra.
 • Ha magad kevernéd a festéket, akkor kezdésként akrilfestéket vegyíts pouring mediummal. A hígítási arányra vonatkozóan általánosságban azt szoktuk javasolni, hogy egy rész akrilfestékhez négy rész pouring mediumot érdemes keverni. Ennél a módszernél magad alkothatod meg a festéket olyan állagúra, amilyenre szeretnéd - szükség esetén vízzel is tudod hígítani. Sőt, egy ponton túl érdemes tovább kísérletezni, a netet böngészve rengeteg egyedi receptet is találhatsz, hogy hogyan és mivel érdemes hígítanod az akrilfestéket egy-egy különleges technikához.
 • Szükség lesz még szilikonolajra is a „cellásítás” miatt.
 • Végül, de nem utolsósorban pedig kelleni fog még MDF lap, keret, festővászon vagy bármilyen más fluidart-technikához használható felület, amire önteni szeretnél.

kezdő fluid art

Milyen további eszközökre lesz szükséged a fluid arthoz?

 • Nagy, műanyag vagy karton dobozra (pl. a banános doboz az én személyes kedvencem), tálcára vagy bármi hasonló eszközre, ahova az MDF lapról a felesleges festék nyugodtan lefolyhat.
 • Védőfóliára, szemeteszsákra, terítőre, lepedőre vagy viaszos vászonra, amivel védeni tudod a felületet, amin dolgozol.
 • Egy kisebb műanyag dobozra vagy vödörre, amire az MDF lapot teheted, így a felesleges festék könnyen lecsöpöghet.
 • Egy edényre, amelybe rétegezheted a festéket az öntéshez, pl. egy üveg- vagy műanyag pohár.
 • Szakácsfáklyára vagy hőlégfújóra a légbuborékok kipukkasztásához.
 • Spatulára a szilikonolaj elkeveréséhez.
 • „Játszós” ruhára vagy kötényre.
 • Vízre, papírtörlőre, szivacsra a véletlen festékfoltokhoz.
 • Gumikesztyűre vagy fóliakesztyűre, a kezek védelmére.

fluid art alapok

fluid art alapok flip cup

Flip-cup technika – fordítsd a feje tetejére a vásznad

A Flip-cup technikát jó szívvel ajánljuk kezdőknek és azoknak, akik úgy érzik, nincs kézügyességük (ez amúgy nem igaz, nekik is van!!). Ez az egyik legegyszerűbb és legkedveltebb technika, amellyel a sikerélmény és a jó szórakozás garantált, ráadásul észrevétlenül barátkozhatsz meg a (korábban még sosem használt) fluidart-festékekkel, a különböző alapanyagokkal, eszközökkel és magával az absztrakt alkotással is. De hogyan kezdj neki?

 • A fentebb leírtak alapján készülj elő, majd helyezd rá a dobozra vagy a vödörre az MDF lapot vagy a vásznat.
 • Készítsd a kezed ügyébe a Printex Fluid Art vagy az általad kevert festékeket. Kezdetben 4-5 színnél többel nem érdemes dolgozni, azonban egy kevés fehéret szinte mindig ajánlott használni. Ettől karakteresebb lesz a festmény és elkerülheted a száradás során esetlegesen fellépő besötétedést is. Erről részletesebben itt írtunk.
 • Kezdd el rétegezni a festéket egy üres edénybe, pl. üveg- vagy műanyag pohárba. Az első rétegbe cseppents 2-3 csepp szilikonolajat - éppen hogy keverd el pár mozdulattal -, majd adagold egymás után a színeket. Nagyjából 2-2,5 dl festékre lesz szükséged egy 25x25 cm-es MDF laphoz.
 • Ha kész vagy, helyezd a pohár tetejére az MDF lapot, fogd őket szorosan össze, majd egy határozott, gyors mozdulattal fordíts a feje tetejére az MDF lapot a pohárral együtt. Várj egy fél percet, hogy a festék jól lecsoroghasson, majd óvatosan emeld fel a poharat és hagyd szétfolyni a festéket.
 • Döntsd meg az MDF lapot minden irányba, hogy a festék szétterüljön a teljes felületen.
 • Egy szakácsfáklya vagy hőlégfújó segítségével pukkaszd ki a légbuborékokat.
 • Gyönyörködj a festményedben.
 • Végül, hagyd megszáradni. Nagyjából 2-3 napnyi száradás után már nem tudsz „belenyúlni”, de a teljes száradás legalább 3 hét az MDF lap esetében (ez függ a körülményektől pl. hőmérséklet, páratartalom stb.). Teljes száradás után lakkozhatod a képet, ha szeretnéd.

kezdő fluid art technika

További ötletek, tippek:

 • Ha keretet vagy vásznat használsz, gondoskodj a megfelelő alátámasztásról, ugyanis a festék súlya miatt meghajolhat a vászon, és pontokban összegyűlhet a festék.
 • Önts egy kis festéket az MDF lap sarkaiba, így könnyebben tud a sarkokban is terülni.
 • Amikor elkezd elterülni a festék, figyeld meg a mintázatot és keresd meg a neked legjobban tetsző részt. Az MDF lap megdöntésekor, „vigyázz” erre a részre, tartsd a lapon, ne hagyd lefolyni.
 • A szakácsfáklyát/hőlégfújót használhatod közvetlenül a pohár felemelése után, vagy később, amikormár szétoszlattad a festéket a teljes felületen. Ha előbb fújod meg, akkor nagyobb cellák képződnek.

Maradt még kérdésed? Szívesen válaszolunk! Látogass el budapesti üzletünkbe (1139, Budapest, Hajdú utca 11.) és tedd fel kérdésedet személyesen vagy írd meg nekünk az alábbi elérhetőségek egyikén: email, Facebook vagy Instagram.

---

Szerző: Éviéviévi

Még több ilyen cikket szeretnél?

Iratkozz fel hírlevelünkre


Kosár

Végösszeg: 0 Ft
Vásárlás folytatásaPénztárhoz