Barion Pixel

Tengeri kaland akrilfesték-figurákkal

Nyakunkon a tanévkezdés. Úton-útfélen őszi dekorokba botlok. Itt-ott már a fák is színesbe öltöztek, miközben a naptár még augusztust mutat.

Tengeri kaland akrilfesték-figurákkal


Bevallom,

a lelkem mélyén még marasztalnám a nyarat, így arra jutottam, hogy mielőtt teljesen átadnánk magunkat az ősznek, csapunk egy kis tengeri mókát néhány saját készítésű akrilfigurával.

Május közepén mindig olyan ijesztően hosszúnak tűnik a nyár, hiszen megannyi kérdés felmerül ilyenkor bennem. Mit fogunk csinálni a gyerkőcökkel? Hogyan fogjuk menedzselni az előttünk álló időszakot? Miképp tesszük számukra és magunk számára is felejthetetlenné a nyarat? Mivel töltekezünk fel a szürkébb hónapokra? Aztán tessék, ennyi volt, a héten már szeptember!

A gyerekek is érzik, hogy közeleg az ősz: észreveszik, hogy hamarabb sötétedik, és egy-egy este már jól esik pulcsit húzni. Közben pedig folyamatosan dolgozzák fel a nyáron gyűjtött élményeket. A vízpartot szinte minden gyerek szereti, legyen szó strandról, folyó-, tó- vagy tengerpartról. Nálunk sincs ez másképp, a gyerekeim igazi kis vízibolhák. Ráadásul kirándulás, fürdés és játék közben sokat mesélünk nekik a vizek élővilágáról, és amit lehet, igyekszünk élőben is felfedezni: kagylóhéjat keresünk, halat lesünk, kavicsot dobálunk, homokba írunk, uszadékfából „házikót” építünk, stb.

tengei kaland akril festék

Játszunk tengereset akrilfestékkel festett papírfigurákkal!

Augusztus végén picit többet voltunk otthon, így arra gondoltam, hogy a mostanság amúgy is népszerű vízivilág köré szervezem a közös kreatív alkotással töltött időt. Az Instán, Pinteresten rengeteg ötletet találtam, ám legjobban a kéznyomatokból készíthető víziállatok tetszettek, így ezek megalkotását tűztem ki célul. Szerencsére a gyerekek is lelkesedtek az ötletért, ami csak egyet jelenthetett: a jókedv és a szórakozás garantált!

Imádták, ahogy a különböző színű festékekkel befestettük a kezüket, aztán pedig nyomot hagytunk a papíron. Volt, amikor 5 ujjat festettünk be, pl. a rákhoz vagy a halakhoz, de a poliphoz csak 4-4 ujjat használtunk. Ám az igazi mulatság akkor kezdődött, amikor anya is beszállt, ezt a részt ne hagyjátok ki. Én alkottam az óriás teknőst.

Ugyan az eredeti tervem az volt, hogy egy másik alkalommal, a megszáradt és kivágott állatokat egyedivé tesszük mindenféle mintákkal, erre egyelőre még nem került sor, mivel a fiamnak azonnal eszébe jutott tengert rajzolni, majd elkezdte a papírra helyezgetni az állatokat… és már meg is született az új ötlet: csináljunk víziszínházat! Ennek fényében az állatokat hurkapálcára ragasztottuk, egy dobozbelsőt pedig lefestettünk kékre - kezdődhetett a mese.

Másnap tengerbe, azaz kékre festett rizsbe és mindenféle vízparton gyűjtött „kincsbe” bújtak az állatok. Szuper szenzomotoros játék. Először meg kellett keresni a tenger mélyén az állatokat, majd nekik kellett elrejteniük őket, úgy hogy egyik se látszódjon ki egy picit se. Ez már nem is volt olyan egyszerű feladat. És a kalandok itt várhatóan még nem értek véget, mert éppen azon egyezkednek, ki melyik állattal aludjon este.

Tippek, tanácsok a figurák festéséhez. Végül néhány technikai részlet.

  • Printex Acrylic Art akrilfestéket használtunk és igyekeztem igazán élénk színeket választani.
  • A praktikus csomagolásnak köszönhetően, nagyon jól tudtuk adagolni a festéket, egyből lehetett a kis kezecskékre nyomni.
  • Ecsettel könnyen szétkenhető a festék és nagyon gyorsan szárad (ezért is csapott át a kézműveskedés egy szempillantás alatt víziszínházasdiba).
  • Érdemes alátétet használni, illetve ha valami festékes lesz, azonnal le kell törölni, mert a festék vízállóra szárad. A kézről viszont szappannal könnyen lemosható.
  • Ha szeretnénk tényleg jól mulatni, akkor mindenképpen játszós ruhában kezdjünk neki az alkotásnak és engedjük el a ”vigyázz a ruhára” részt.

Extra tipp:

  • Ha lamináljátok a figurákat, még tartósabbak lesznek.
  • Amikor ráunnak a gyerekek, ne dobjátok ki az állatkákat, hanem hasznosítsátok újra, pl. vigyétek be a bölcsibe, oviba játszani.

---

Szerző: Éviéviévi

 

Még több ilyen cikket szeretnél?

Iratkozz fel hírlevelünkre


Kosár

Végösszeg: 0 Ft
Vásárlás folytatásaPénztárhoz