Barion Pixel

Ezért (is) érdemes belevágnunk a kreatív DIY tevékenységekbe

A DIY (do it yourself) tevékenységek olyan projektek, amelyeket magunk készítünk el, anélkül, hogy szakértő segítségét vennénk igénybe. De vajon miért érdemes a „csináld magad” módszert választanunk? Nos, a DIY tevékenységeknek több előnye van, mint elsőre sejtenénk…

Ezért (is) érdemes belevágnunk a kreatív DIY tevékenységekbe


A DIY költséghatékony

A DIY tevékenységek segítenek spórolni. Ha magunk készítünk el valamit, akkor nem kell fizetnünk a kiszállásért, a tervezésért és nincs munkadíj se. Így sokkal olcsóbban tudunk valamit átalakítani, felújítania vagy létrehozni, mintha szakembert hívnánk. Például, ha magunk készítünk ajándékot, az nem csupán személyes lesz, de még olcsóbb is, mintha boltba vettük volna.

 

A DIY fejleszti a problémamegoldó képességet

A DIY tevékenységek által sokat fejlődhet a problémamegoldó képességünk, hiszen ha magunk oldunk meg egy nehézséget vagy valósítunk meg egy ötletet, akkor alkalmazkodnunk kell az adott helyzethez és az elérhető erőforrásokhoz. Így megtanulhatunk új dolgokat, kipróbálhatunk új technikákat és felfedezhetünk eddig nem ismert lehetőségeket.

A DIY önállóságra tanít

A DIY tevékenységek önállóságra is tanítanak, ugyanis a „csináld magad” során nem függünk másoktól, hanem magabiztosan és önállóan cselekszünk. A saját ötleteinket valósítjuk meg a saját tempónkban és a saját kedvünk szerint.

 

A DIY fejleszti a kreativitást

A DIY a kreativitást is fejleszti, mivel egyrészt az ilyen projekteknél sokat ötletelünk, hogy mit és hogyan szeretnénk, másrészt pedig a megvalósítás során is előszeretettek kísérletezünk és próbálgatunk például anyagokat, technikákat és különféle megoldásokat. Mindezek nagyban hozzásegítenek ahhoz, hogy felszabadítsuk a képzeletünket és meglássuk az eddig észrevétlen összefüggéseket is.

A DIY szórakoztató

A DIY tevékenységek rendkívül szórakoztatóak és az önkifejezés igazi nagyágyúi. Ilyenkor szinte teljesen bele tudunk feledkezni az alkotásba és olyan örömöt érezhetünk, ami szinte a gyermekkorunkat idézi, hiszen nem csupán megvalósítjuk azt, ami a képzeletünkben él, de még az odáig vezető folyamatot is élvezzük. Az eredmény pedig büszkeséggel tölt el.

do it yourself kreativfestek

A DIY javítja a mentális egészséget

A kreatív DIY tevékenységek javítják a mentális egészséget, mivel segítenek oldani a stresszt, csökkenteni a szorongást és növelni az önbizalmat. Ilyenkor annyira belemerülünk az alkotásba, hogy teljesen elengedjük a gondjainkat, és a jelenre koncentrálunk, ez pedig rendkívül kedvezően hat a lelki, pszichés és érzelmi jólétünkre.

A DIY erősítheti az emberi kapcsolatainkat

A DIY tevékenységek erősítik az emberi kapcsolatokat is, hiszen alkotni nemcsak magényosan, hanem másokkal együtt is lehet. A kreatív DIY tevékenységek által új barátságokra lelhetünk vagy megerősíthetjük a régieket. Sőt, ha magát a megvalósítást inkább egyedül szeretjük elvégezni, az ötleteinket, tanácsainkat, tapasztalatainkat attól még megoszthatjuk a többiekkel is, ennek köszönhetően pedig segíthetjük egymást és új dolgokat tanulhatunk.

csináld magad gumifestés

A DIY környezettudatos

A DIY tevékenységek mindezeken felül még a környezetünk védelméhez és a fenntarthatósághoz is hozzájárulnak. A „csináld magad” során újragondolhatjuk a régi, megunt tárgyainkat, használati eszközeinket vagy felfrissíthetjük akár a kissé avétos otthonunkat, ezzel is minimalizálva az általunk termelt hulladékot, csökkentve a szennyezést és optimalizálva az erőforrások felhasználását. A kreatív DIY tevékenységek során tudatosabbá válunk a környezetünkkel szemben, és hozzájárulunk annak védelméhez.

Összefoglalva, a DIY tevékenységeknek rengeteg az előnyük mind anyagi, mint mentális, mind közösségi szinten. Ráadásul a DIY számos területen alkalmazható, a falfestéstől kezdve, a fluid arton át a gyerekekkel történő alkotásig… érdemes kicsit elmerülni a témában, mert biztos, hogy mindenki megtalálja azt a DIY tevékenységet, ami igazán közel áll a szívéhez.

---

Szerző: Mónimóni

Még több ilyen cikket szeretnél?

Iratkozz fel hírlevelünkre


Kosár

Végösszeg: 0 Ft
Vásárlás folytatásaPénztárhoz